Fókuszban, de nem fényben

Négy olyan pilóta van a jelenlegi Forma–1-es mezőnyben, aki nyert már Ausztrál Nagydíjat. Közöttük Michael Schumacher a „csúcstartó”, őt négyszer is elsőként intették le Melbourne-ben – mind a négyszer egy Ferrari volánja mögött. (Rajta kívül négyszer csak a tragikus körülmények között elhunyt ausztrál Lex Davison tudott itt nyerni).

Az újsütetű ferraris Fernando Alonso 2006-ban diadalmaskodott egy Renault-val; az egy évvel később nyerő Kimi Räikkönent most hiába keresnénk a rajtrácson, ugyanis egy kis időre elment ralizni. Lewis Hamilton (2008) és Jenson Button (2009) viszont indul, ráadásul az idén ugyanabban a csapatban (McLaren).

A hagyományosan idénynyitó, 1996 óta a melbourne-i Albert Parkban megrendezett ausztrál futam az idén a „második helyre” szorult a sorban. A csapatok körében elsősorban az irdatlan távolság miatt nem különösebben kedvelt verseny szervezői és Bernie Ecclestone Forma–1-es „mindenható” közötti ellentétek nem csupán a dátum, hanem a kezdési időpont miatt is rendre kiújulnak. A brit tótumfaktum jó ideje azt szorgalmazza, hogy a szingapúrihoz hasonlóan ez a futam is villanyfényes legyen, ebben az esetben ugyanis a jelentős időeltolódás miatt nem kellene hajnalban kelniük az európai szurkolóknak, ám a házigazdák hajthatatlanok. Tavaly annyi engedményt tettek, hogy két órával későbbre tolták a rajtot, ezzel viszont azt érték el, hogy a verseny végén a pilóták már alig láttak. Az idei futam is (helyi idő szerint) 17 órakor kezdődik, és a rendezők már bejelentették, hogy legkésőbb este hétkor leintik a mezőnyt. A pilóták nem örülnek a köztes megoldásnak, ugyanis a lemenő nap a pálya bizonyos pontjain zavarja őket a vezetésben.

Az idénynyitó bahreini verseny kettős Ferrari-sikerrel zárult; igaz, az olasz istálló diadalához az is kellett, hogy a táv kétharmadáig vezető Sebastien Vettel kocsija átmenetileg megadja magát. A Red Bull-csapat így is bizonyította, hogy az idén komolyan kell számolni vele; a kérdés csupán az, hogy a Mercedes immár önálló egylete, illetve a német autógyártó erőforrásait használó McLaren tud-e igazán versenyképes kocsikat indítani, továbbá, hogy a háromévi szünet után visszatért Schumachertől kicsúszott eredmény volt-e a bahreini hatodik hely vagy lesz ez még jobb is...

Irány a pálya! Az első melbourne-i szabadedzést Lewis Hamilton (McLaren) nyerte
Irány a pálya! Az első melbourne-i szabadedzést Lewis Hamilton (McLaren) nyerte
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.