Kommentátorélet: az atlétikai világbajnokságtól a kő-papír-ollóig

A riporterek egyik nap még Usain Bolt dermesztő világcsúcsát vagy Ole Einar Björndalen biatlongyőzelmét közvetítik, míg másnap egy döbbenetes „kő-papír-olló” kombinációval elért győzelmet vagy félelmetes „hátraszaltó a torokra” mutatványt kiáltanak világgá. Miként élik meg a sportkommentátorok az abszurd fogalmi kereteit feszegető „sportesemények” közvetítését?

„A pankrációt például én magam kértem.” E megdöbbentőnek tetsző válasszal kínál meg Vörös Csaba, az Eurosport riportere, amikor afelől érdeklődöm, miként dolgozza fel a hasonszőrű események közvetítésével járó sokkot. Mielőtt további cinikus kérdésekre ragadtatnám magamat,Szabó Gábor, a csatorna vezető kommentátora meglepő tényekkel lep meg. A szpíker emlékeztet rá, hogy az Eurosport 2009-ben elveszítette a MotoGP közvetítési jogait, ám a csatorna a pankráció programba állításával majdnem annyi nézőt ért el működési területén, mint a gyorsaságimotoros-világbajnokság sugárzásával.

Élsportoló. A kanadai John Part a darts-világbajnokság döntőjében
Canada's John Part throws a dart against Britain's Kirk Shepherd in the final of the World Darts Championship at Alexandra Palace in London January 1, 2008. Part will be the youngest ever World Darts Champion if he wins the title. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN)

Első blikkre is biztosnak tetszik, hogy a rajongók derékhada nem Magyarországról verbuválódik, ahogyan az is, hogy a darts, a kő-papír-olló vagy a Viking fedőnéven futtatott japán „Játék határok nélkül” sem dönt nézőcsúcsot. Szabó szerint az efféle műsorok mind egy-egy kísérletet jeleznek, azaz a kereskedelmi csatorna, ahogyan a piaci logika diktálja, olyan „reformprogramokkal” kísérletezik, amelyek újabb nézőket ültethetnek a képernyők elé. Mindenesetre a kommentátorok, miként azt Vörös idézett kijelentése is bizonyítja, semmiképpen sem büntetésként élik meg a furcsának tetsző küldetéseket, sőt...

Azért fogadjuk némi távolságtartással egyöntetű állásfoglalásukat, mert kevéssé hihető, hogy Björndalen vagy Bolt teljesítményének tolmácsolása után szakmai kihívás jelent a pankrátorok „cirkuszának” közvetítése. Igaz, Szabó azonnal kontráz: „Ilyen logika nyomán egy Federer–Nadal wimbledoni döntő után kár nekifogni egy 200 ezer dolláros torna első körében játszott találkozónak...”

Vörös ráadásul „beleszeretett” a pankrátorok show-jába. „Ifjabb Perutek Jánossal közvetítjük az előadásokat; egy show kedvéért Prágába is elutaztunk, hogy testközelből tapasztaljuk meg,miért is oly népszerű aműsor.” A duó folyamatosan tesztel, azaz keresi azt a formát, amely a leginkább megfelel a nézőknek. „Tudom, hogy az ököl meg fog állni a harcos feje előtt, de a szereplők teljesítményét azért kár lenne tagadni: nem könnyű a ringkötélről hátraszaltót ugrani úgy, hogy éppen a társ torkán landoljunk, mert ha kicsit is tévedünk, akkor esetleg eltörjük néhány csontját. Bár nem vagyok üvöltözős kommentátor, a pankráció közben olykor kiengedem a hangom...”

Hasonlóan vélekedik Ajkler Zita is; a korábbi magyar bajnok távolugró a múlt évi berlini atlétikai vb-ről hazatérve egy kő-papír-olló verseny közvetítését kapta feladatul, s éppen úgy órákat készült a megméretésre, mint a sportok királynőjének egyes versenyeire. „Ezek a műsorok éppen azért izgalmasak, mert a riporter maga dönt arról, hogyan kezeli a határokat, mennyiben veszi könnyedre az adást. Nem könnyű feladat egy jó pillanatban mutatott kő harmadik ismétlésének tolmácsolása...”

Mindenesetre korántsem „sörmeccsek” kerülnek adásba: a részvevők több tízezer dolláros pénzdíjért vetélkednek. Székely Dávid, a főként futballtalálkozókat közvetítő szpíker megjegyzi: a dartsot tekinthetnénk akár kocsmasportnak is, csakhogy Angliában tízezrek zarándokolnak a csarnokokba a sportági Premier Legaue küzdelmeire. „Egyébként pedig nehéz lenne megmagyarázni, miért kisebb a sportértéke a dartsnak, mint például a lövészetnek” – tűnődik el. Szabó hasonlóan vélekedik: „Néhány szakág esetében pusztán szocializációs kérdés, hogy mennyire népszerű egy-egy országban. Míg az öttusa vagy a vívás – a tradíciók révén – elfogadott idehaza, addig a szigetországban tízezreket mozgat meg a snooker és a rögbi.”

Ajkler konklúzióként rögzíti: általában örülnek, ha a tárgykörbe tartozó „sportesemény” tolmácsolását kapják feladatul. A nóvum feloldja a mindennapok esetleges monotonitását; nincs követendő példa vagy modell, a kommentátor bátran kísérletezhet. És – a nézőkkel együtt – szórakozhat.

Mást úgysem tehet...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.