Szerencsés Dániel

„Kicsit elfáradtam” – mondta Jelena Iszinbajeva rúdugró, miután a dobogóra sem fért fel a hét végi, dohai fedett pályás világbajnokságon. Az orosz világcsúcstartónak mostanában valóban nem megy: a múlt augusztusi, szabadtéri vb-t például érvényes kísérlet nélkül zárta. Ezúttal Fabiana Murer élt a lehetőséggel: a szolid 480 centivel első brazil kolléganő élete első „nagyversenyes” medálját nyerte, s ezt maga sem hitte el. Férfi rúdon Steve Hooker 570-nél szállt be, s első kísérletre megszerezte az aranyat. Az ausztrál – amikor társai már zuhanyoztak – a 601-et is átvitte, majd leverte a 616-os rekordmagasságot. Megjegyzendő: Hooker tavaly, Berlinben a második ugrásával lett vb-aranyérmes, s szintén hiába igyekezett átvinni Szergej Bubka vonatkozó csúcsát. A szovjet-ukrán klasszisnak „kint” 614, „bent” 615 centi volt a legjobb eredménye.

Teddy Tamgho ifjú francia hármasugrónak sikerült a bravúr: 32 centit javítva saját csúcsán, 17,90-nel adta át a múltnak a 17,83-as világrekordot, amelyet a kubai Aliecer Urrutia (1997, Sindelfi ngen) 2004 óta a Budapesten parádézó svéd Christian Olssonnal közösen tartott.

Kiss Dániel halad előre: a berlini vb-n még csak elődöntős volt, most meg finalista. Az Ikarus országos rekordokat döntő atlétája a 60 m gát döntőjébe éppen nyolcadikként csusszant be, de legalább becsusszant: fedett pályán legutóbb hét éve esett meg honfi társsal ilyesmi. Kiss a rajtnál beragadt, végül – jócskán elmaradva 7,56-os legjobbjától –7,81-gyel zuhant be a célba. A nők hasonló kategóriájában az amerikai Lolo Jones – e távon ritkán látható fölénnyel – 7,72-es kiváló idővel végzett az élen. A 60 méteres férfi síkfutásban Dwain Chambers bizonyult a legjobbnak: 6,48-cal nyert. A brit a 2003-ban kirobbant úgynevezett THG-doppingbotrány – anno kétéves kényszerszünetet tartó – „sztárjaként” is ismert. (Márton Anita súlylökő 17.-ként zárt.)

Az éremtáblázat élén az Egyesült Államok végzett 17 medállal, közte nyolc aranynyal, a második Etiópia 3 aranynyal és két bronzzal, a harmadik Oroszország (2, 4, 3).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.