Egészen a végéig Vaart

ANGLIA. Brusztos egy meccsen jutott túl a Manchester United a Wolverhampton vendégeként; a labdabirtoklási arány olykor volt 80:20 is (igen, annyi), ehhez képest a fáradt Rooneyt – továbbá a sérült Owen kisegítőcsatárt – nélkülöző sztárcsapat csak a 73. percben törte át a kiesőzónában található ellenfél védelmét. A nyolc lépésről megejtett gólt Scholes szerezte; a veteránnak mondható középpályás mostanság szépen vigyáz együttesére. Talán emlékeznek: Scholes az MU legutóbbi, milánói Bajnokok Ligája-fellépésen is kulcspillanatban talált, amikor egy beadás után jobbal brutális luftot rúgott, majd bal támaszkodó lábával a hálóba... Juttatta? Lőtte? Küldte? Egyik se jó: maradjunk inkább annyiban, hogy mandínerezte a labdát. Akárhogyan is, jó az öreg a háznál: az MU a tabella első helyét foglalja el, igaz, a két ponttal kevesebbet fölmutató Chelsea egy mérkőzéssel kevesebbet játszott. Illetve hát: a hét végén az FA Kupa negyeddöntőjében volt érdekelt, ahol 2-0-lal küldte haza a Stoke Cityt. (A négy között van a bajnokságban csontutolsó Portsmouth is, miután 2-0-ra verte a Birmingham Cityt.) A Chelsea-t a Premier Ligában az az Arsenal követi a harmadik pozícióból, amely most behúzta a kötelezőt: Fabregas,Walcott és Arsavin góljával 3-1-re legyőzte a vendég Burnleyt.

NÉMETORSZÁG. Noha a Bayern München csupán döntetlent ért el a kiesés elől menekülő Köln vendégeként, az „FC Hollywood” immár két pont előnnyel vezeti a Bundesligát, mivel a huszonötödik forduló előtt még veretlen Leverkusen vasárnap kikapott az alsóházban tanyázó Nürnberg pályáján.

A müncheniek a szünetben még vesztésre álltak, mivel korábbi játékosuk, az anno éppen Kölnből igazolt Podolski –aki ebben az évadban szombatig mindössze egyszer, az ötödik fordulóban zörgetett – a 32. percben betalált. Igaz, ehhez az is kellett, hogy a csatár távoli, védhetetlennek aligha mondható szabadrúgását Butt kapus a hálóba segítse. Az erőtlen Bayern az 58. percben, Schweinsteiger révén egyenlített – aztán nagy izgalommal várta a másnapot, amikor is a nagy rivális, a Leverkusen következett. A Bayer az újonc nürnbergiek ellen az első szakaszban helyzetig se nagyon jutott el, a házigazdák viszont Choupo-Moting duplájával sokkolták vetélytársukat (42. és 45.). A fordulást követően aztán érdekes gólt szerzett a Nürnberg: egy szöglet után Tavares „eltörte” a labdát, ám Adler kapus mintegy átugrott azon, amely így a hálóban kötött ki. A gyógyszergyáriak Kiessling és Helmes révén finomítottak az eredményen, ám – hiába lett a végére döntetlenszagú a meccs – a többi lehetőségükkel nem éltek. A Leverkusen ezelőtt a legutóbbi évad végén maradt alul (3-0-ra kapott ki a Cottbustól), s most a második helyet is kénytelen volt átadni a tabellán. Ott már a Frankfurt otthonából magabiztos, 4-1-es győzelemmel távozó Schalke áll.

SPANYOLORSZÁG. A huszonötödik forduló előtt még listavezető Barcelona az Almeria pályáján lépett föl, s csak szenvedett; a vendéglátóknak a záró szakaszban is akadt helyzetük, miközben az Ibrahimovic kiállítása nyomán harminc percet emberhátrányban futballozó, s Guardiola edző lelátóra küldésével bő óráig irányítatlan topcsapat erőlködött a kapu előtt. Két Messi-villanás ezúttal csupán pontot jelentett a kétszer egyenlítő együttesnek, amelynek tagjai később, a Madrid–Sevilla rangadó 52. percében alighanem elégedetten sóhajtottak föl: Na, a Realnak sem megy, nagyon nem!

A Bernabeu stadionban Xabi Alonso – Negredo elől tisztázni kívánva – kezdésként a saját hálójába bombázott, s bár eztán a Madrid szinte a kapujához szögezte a riválist, újabb gólt Dragutinovics szerzett: a „Kígyó térről” hanyagul előreívelt-csavart szabadrúgást a föl sem állított sorfalat hibáztató Casillas klasszikus stílusban benézte. A királyi gárda – két cseréje, Guti ésVan der Vaart segítségével is – magasabb fordulatra kapcsolt, s Cristiano Ronaldo, majd Sergio Ramos góljával egyenlített. S noha a végjátékban úgy tetszett, a fővárosiak képtelen lesznek a győztes találat megszerzésére, a 92. percben egy kapu előtti kavarodás végén Van der Vaart a hálóba kotorta a labdát. Ha azt vesszük, hogy a Madrid nagyjából szétlőtte a sevillai kaput, többször szétforgácsolta a kapufát és számos helyzetet alakított ki (csak Higuain vagy négyszer zörgethetett volna), az eredmény igazságos. E győzelemmel Pellegrini garnitúrája – miután gólaránya jobb, és még nem játszott kettőt a Barcelonával – átvette a vezetést a tabellán. A két éllovas pontszáma: 62-62...

„Az első negyedórában álmosan futballoztunk; talán a Barcelona-döntetlen hatása alatt voltunk vagy a Lyonnal szembeni Bajnokok Ligája-visszavágón járt az eszünk, nem tudom. E periódust követően viszont nagyszerűen játszottunk erős, támadásban és védekezésben is remek riválisunk ellen. Ez feltétlenül jó hír, ám a bajnokságból sok van még hátra. A saját kezünkben van a sorsunk, de még nem dőlt el semmi” – nyilatkozta Pellegrini. „A csapat és a szakvezető is kiváló munkát végzett, s külön köszönet a közönségnek, amely mindvégig kiállt az együttes mellett. Az, hogy a tabella élén állunk, nem jelent semmit; minden meccsen úgy kell játszanunk, mintha az döntő lenne” –mondta Jorge Valdano, a Real Madrid igazgatója.

A Barcelona trénerének – a Carlos Clos Gomez játékvezető által kitöltött jegyzőkönyv szerint – a következők miatt kellett távoznia a kispadról: „A 27. percben Guardiola elhagyta a technikai zónát, odament az asszisztenshez, és néhány centiméterről, karját felemelve azt kiabálta az arcába, hogy »mindent fordítva fújsz, nem tudsz semmit!«” „Csak annyit mondtam neki, hogy tizenegyes volt. Nagyon jól kijövök a bírókkal. A mecscsen sok helyzetet alakítottunk ki, és minden dicséretet megérdemelnek a játékosaim, mivel az utolsó pillanatig próbálkoztak. Senkit nem hibáztatok. Összességében nem vagyok elégedetlen” – így Guardiola.

Nem nézhet a Sólyomszem

Határozott a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség: nem rendszeresíti azokat a megoldásokat, amelyek jeleznék, ha a labda teljes terjedelmével áthaladt a gólvonalon. „A döntés megszületett, a bírók továbbra sem vehetnek igénybe technikai segítséget” – nyilatkozta Jerome Valcke, a FIFA főtitkára. A verdikt azt követően született meg, hogy a FIFA emberei hosszan tárgyaltak a sportág 1886 óta működő szabályalkotó testületével (IFAB). A felek két megoldást vizsgáltak két éven át: az egyik esetben a labdába épített csip jelezte volna a gólt, míg a másik a teniszből és krikettből ismert kamerás megoldás, az úgynevezett Sólyomszem volt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.