Amerikai álom

Amerikai napot tartottak Vancouverben, amennyiben az Egyesült Államok versenyzői három aranyérmet szereztek a téli olimpia ötödik versenynapján.

A sort Lindsey Vonn, a játékok szupersztárjainak egyike nyitotta, aki női lesiklásban győzött. Hab a tortán: a második helyet honfitársa, Julia Mancuso szerezte meg. A szám negyvenöt indulója közül mind össze harmincnyolc ért célba; Berecz Anna a harmincötödik helyen végzett.

A férfi gyorskorcsolyázók 1000 méteres versenyében a címvédő Shani Davis nyert. Knoch Viktor rövid pályán, 1000 m-en kiesett. A koronát az amerikaiak „aranyos” napjára Shaun White tette fel: a 2006-os téli játékokon is aranyérmes sportoló a férfi hódeszkások félcsőversenyében szerezte meg az elsőséget.

Ezúttal az orosz küldöttség is ünnepelt: a megszerezhető érmek negyedének kiosztása és számos csalódás után a csapat végre aranyat szerzett, mégpedig a férfi sífutók sprintszámában, amelyben – amint az a célfotó nyomán kiderült – Nyikita Krjukov győzött honfitársa, Alekszandr Panzsinszkij előtt. Érdekesség, hogy ebben a számban szerepelt volna Tagscherer Zoltán is, de a versenybíróság úgy határozott: nem állhat rajthoz. Bár a versenyző elvileg két számban szerzett részvételi jogot, a döntés nyomán csak egyben indulhat, e lehetőséget pedig kimerítette a 15 km-es szabadstílusú versenyben. A női sprintszámban Marit Björgen ért elsőként a célba, így Norvégia is megszerezte első aranyérmét a vancouveri játékokon. A nap hőse címért eséllyel száll harcba az ebben a számban bronzérmes Petra Majdic. A szlovén versenyző a bemelegítés során bezuhant egy árokba, ám nemhogy elindult, de –pokoli fájdalmai ellenére – bejutott a döntőbe, sőt dobogóra állt. Majdic a célba érkezést követően többször is elájult, az emelvényre is csak segítséggel tudott fellépni...

A női rövid pályás gyorskorcsolyázók 500 méteres viadalát a kínai Vang Meng nyerte. A magyarok közül Huszár Erika indult ebben a számban, de már a szombati selejtezők során búcsúzott. Véget értek az olimpiai szánkós versenyei: a kettesek mezőnyében az osztrák testvérpár, Andreas és WolfgangLinger megvédte címét. A férfi jégkorongtornán a vártnál nehezebb győzelemmel mutatkozott be a címvédő: Svédország együttese 2:0-ra múlta felül a német válogatottat.

EREDMÉNYEK:

Alpesi sí. Nők, lesiklás: 1. Lindsey Vonn (amerikai), 2. Julia Mancuso (amerikai), 3. Elisabeth Görgl (osztrák), ...35. Berecz Anna.

Curling. Nők, selejtező: Oroszország–Dánia 7:3, Svédország–Nagy-Britannia 6:4, Kína–Svájc 8:6, Kanada–Japán 7:6, Németország–Egyesült Államok 6:5, Svédország–Svájc 8:7, Nagy-Britannia–Kína 5:4.

Gyorskorcsolya. Férfiak, 1000 m: 1. Shani Davis (amerikai), 2. Mo Te-Bum (dél-koreai), 3. Chad Hedrick (amerikai).

Nők, rövid pálya, 500 m: 1. Vang Meng (kínai), 2. Marianne Saint-Gelais (kanadai), 3. Ariann Fontana (olasz).

Hódeszka. Férfiak, félcső: 1. Shaun White (amerikai), 2. Peetu Piiroinen (finn), 3. Scott Lago (amerikai).

Jégkorong. Férfiak, B csoport: Csehország–Szlovákia 3:1. C csoport: Svédország–Németország 2:0, Finnország–Fehéroroszország 5:1.

Nők, A csoport: Svájc–Szlovákia 5:2, Kanada–Svédország 13:1.

Sífutás. Férfiak, klasszikus sprint: 1. Nyikita Krjukov (orosz), 2. Alekszandr Panzsinszkij (orosz), 3. Petter Northug (norvég).

Nők, klasszikus sprint: 1. Marit Björgen (norvég), 2. Justyna Kowalczyk (lengyel), 3. Petra Majdic (szlovén).

Szánkó. Kettes: 1. Andreas Linger, Wolfgang Linger (osztrák), 2. Andris Sics, Juris Sics (lett), 3. Patrick Leitner, Alexander Resch (német).

Pénteki program

Alpesi sí. Férfiak: szuper-óriásműlesiklás (20.30).

Curling. Férfiak, selejtező: Franciaország–Egyesült Államok, Norvégia–Kína, Németország–Svájc, Dánia–Kanada (mind 23); Svédország–Kína, Franciaország–Kanada, Norvégia–Svájc, Nagy-Britannia–Dánia (mind 4). Nők, selejtező: Oroszország–Egyesült Államok, Kína–Dánia, Németország–Nagy-Britannia (mind 18).

Hódeszka. Nők, félcső: elődöntő (1), döntő (3).

Jégkorong.Férfiak, A csoport: Svájc–Kanada (1.30). B csoport: Szlovákia–Oroszország (6). C csoport: Fehéroroszország–Svédország (21). Nők, B csoport: Kína–Oroszország (4).

Műkorcsolya. Férfiak: kűr (2).

Sífutás. Nők: 15 km-es üldözéses (22).

Síugrás. Nagysánc: selejtező (17.30).

Szkeleton.Férfiak: első (3.30) és második futam (4:45). Nők: első (1) és második futam (2).

JUHARLEVELES LÁDA

Agyrázkódás gyanújával kórházba szállították Duncan Harvey ausztrál bobost, aki a kettesek szerdai edzésén bukott. Társának, Chris Springnek az ajka szakadt fel. A baleset ugyanazon a pályán történt, amelyen Nodar Kumaritasvili grúz szánkósa múlt pénteken életét vesztette.

Beletört a foga az éremharapásba David Möller német szánkósnak, aki egyéniben szerzett ezüstérmet...

Nem az olimpia színhelyén, hanem Utah államban tréningeznek a később versenyző amerikai síelők a kedvezőtlen vancouveri időjárás miatt.

Léc léc mellett érkeztek a befutóhoz. Krjukov (balra) és Panzsinszkij zuhan a célba a férfi sífutók sprintszámában
Léc léc mellett érkeztek a befutóhoz. Krjukov (balra) és Panzsinszkij zuhan a célba a férfi sífutók sprintszámában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.