Sok műhó mindenért - helyszíni tudósítás Vancouverből

Üdvözöljük! – a vancouveri reptér érkezési oldalán mindent kiírtak kínaiul is, és milyen jól tették: a péntektől bő két héten át tartó XXI. téli olimpiára érkező első sportolók történetesen a repülőúttól elcsigázott, éhes kínai biatlonosok voltak. (A magyarázat, persze, más: Kanada harmadik legnagyobb városa lakóinak legalább a harmada kínai, főleg egykori hongkongi; mindösszesen több mint a fele ázsiai.)

Vancouver a Csendes-óceán partján fekvő 2,1 milliós város – „élhetőségi” világranglisták örökös érmese – nemcsak a legnagyobb település, ahol valaha téli olimpiát rendeztek, hanem a legmelegebb is. Magyarán: itt kevéssé ismerik a telet.

– Legyek őszinte? Itt nem nagyon szeretünk a hóval bajlódni. Az esőt sem szeretjük, de legalább megszoktuk – igazít útba a richmondi Holiday Inn recepciósa; az előváros történetesen a gyorskorcsolyaversenyeknek ad otthont. Így, persze, könnyű: az ottjártamkor esős, szeles, inkább késő őszi, kora tavaszi időjárás uralta Vancouver és közvetlen környéke csak a fedett pályás rendezvényeket vállalta be. Ez is példátlan: tető alá, a 150 millió dollárból –hogy amerikai-e vagy kanadai, az most édesmindegy, a két valuta csaknem parin áll – ráncfelvarráson átesett BC Place Stadiumba viszik a nyitó- és a záróünnepséget is.

Tél tábornok csapatai csak egy hópihényit erősebbek a Cypresshegységben, ahol pedig a síakrobatika és a snowboard versenyszámait kell(ene) megrendezni. A gond: nem nagyon van hó. Sőt: nincs. Ezért egyrészt át kellett innen helyezni az edzéseket, másrészt a sajtó nagydobra verte, hogy oda sem engedték a riportereket körbeszaglászni az óceáni meleget hozó El Nino miatt kezdettől fogva bírált helyszínre. Eközben pedig háromszáz teherautó hordta át a szilárd halmazállapotú vizet a sí minden formájának, valamint a bob-, szánkó- és szkeletonversenyeknek otthont adó Whistler-hegységből, és szénával-szalmával is aládúcoltak a pályának. A mesterséges hó készítésének nem kedvezett a Celsiusban is pozitív hőmérséklettartomány.

A látogató igazán itt, aWhistler-hegységben nyugszik meg a feltételeket illetően – ám ide csak hosszas buszozással juthat el Vancouver lenyűgöző kikötőjéből, a Canada Place-ben elhelyezett sajtóközponttól. Itt már a nyitónapon megkezdődnek a versenyek, mégpedig olyannyira, hogy a pénteken debütáló síugrók versenyében – szigorúan csak férfiak állhatnak rajthoz, a női versenyszám iránti kérelmet nemcsak a NOB, de a kanadai bíróság is lesöpörte az asztalról – másnap már győztest is hirdetnek. A számos síszám okán a Whistlerben felhúzott olimpiai faluban mintegy 2800 sportoló nyer elhelyezést, azaz több, mint vancouveri pandantjában (amelynek metrómegállója van ugyan, ám mindenütt megállni/parkolni/behajtani tilos! táblákba ütközni.)

– Mindent megteszünk, hogy igazi otthont varázsoljunk az ide érkezőknek. Csak szóljanak, ha hiányzik egy harmadik ágytakaró vagy azt szeretnék, hogy valami különlegesség szerepeljen a menükártyán! – vezet körbe egy öszszeverődött újságírócsoportot Tim Morrison, a whistleri olimpiai falu menedzsere. Helikopterhangártól, a fejészettől a talpászatig terjedő orvosi ellátáson át a kikapcsolódást jelentő asztalifociig minden van itt; a konyha napi 11 ezer adag ételt ont magából.Whistler egyébként 10 ezres település, amely most 85 ezer napi vendéget vár, és 600 önkéntes Vancouverből ingázik majd. A tévéképernyőkön kétmilliárd szempárnak kell majd megfelelni. Ken Melamed polgármester is lát egy-két homályos pontot: „Azt majd a jóisten mondja meg, hogyan alakul végül is a közlekedés; a lezárások, korlátozások miatt joggal aggódnak a helybéliek.”

Ami a biztonságot illeti, a kanadaiak semmit nem bíznak a véletlenre. A hatmilliárd dolláros büdzsének a hatodát teszik ki az ezzel kapcsolatos költségek, 15 ezer egyenruhás vizslatja a térséget. Sem a „nagy testvér” árnyékában élő kanadaiak, sem pedig a show-műsort ellopni nem kívánó amerikaiak nem verik nagy dobra, de a déli szomszéd is közreműködik. Nem csoda: már most szombatra kilátásba helyezte egy antikapitalista csoport, hogy megbénítja Vancouver belvárosát. – Nézze csak! Körbe-körbe járnak itt is, pedig azelőtt sosem láttunk ilyeneket – mutat egy járőrhajóra Dennis, a kikötői Cardero’s étterem pincére, ahol ebédünket elköltjük. Átellenben pedig a szálloda, ahol, mint mondja, a „NOB-fejesek” laknak.

Máris teljes fordulatszámon pörög a vendéglátó- és szuveníripar, amelynek most két hét – plusz a soron következő paralimpia – a világ. A belvárosi olimpiai falu melletti Sin Bin sportétterem tulajdonosa azt hirdeti a falon: napi 24 órában nyitva tart, nála folyamatosan nyomon lehet követni a játékokat. Az pedig egyszerűen nem sétált eleget a belvárosban, aki úgy véli: nem lelni a boltokban akármilyen színben, méretben, anyagban és árfekvésben az ilanaaq , avagy inuksuk-figurát, robusztus, eszkimó eredetű műemberbarátunkat, a játékok kabalafiguráját.

– Szerintem én ezen sem fogok meggazdagodni. Számos helyre oda se jutok majd az autóval, a szurkolók pedig metróval és olimpiai busszal járkálnak a helyszínek között – kesereg az indiai taxis, aki behoz a reptérről. De Brit Columbia tartomány gazdaságának máris 800 millió dollárt, az országnak pedig összesen egymilliárdot hozott a konyhára a rendezés azóta, hogy Sam Sullivan, a város előző polgármestere Torinóban átvette a stafétabotot, pontosabban az ötkarikás zászlót; kerekes székes alakjára sokan emlékezhetnek még a négy évvel ezelőtti záróünnepségről. Az igazi érték egy jó része pedig az, ami február után is helyben marad a vancouverieknek: a metró- és villamosfejlesztés, az olimpiai faluk szociális lakásokká, illetve edzőtáborrá alakítható része. A legigazibb pedig talán az olimpia hatása a sportra. Európaiként azt gondolná az ember, Kanadának igazán nincs már mit tanulnia a téli sportokban. De a vezető országos lap, a The Globe & Mail összeállításából az derül ki: éppenséggel van. Például miközben a helybéli Canucks jégkorongcsapata előzékenyen átadja otthonát, a General Motors Place-t a versenyekre – az olimpia idejére úgyis szünetet tart a profi liga, az NHL –, a nemzeti válogatott zömét a nagy keleti tartományok, Ontario, Québec szülöttei adják. Ez most majd változhat. Azt is megvizsgálták ugyanis, milyen hatása volt az 1988-as, calgaryi játékoknak az ottani, Alberta tartománybéli sportéletre, és azt találták: gomba módra kezdtek szaporodni arrafelé a bobosok, gyorskorcsolyázók. Ma ők az olimpikonok.

Amerika előre fanyalog kissé: a közvetítési jogokért 820 millió dollárt leszurkoló NBC tévécsatorna – és anyacége, a General Electric – vesztesége akár negyedmilliárdos is lehet, de azért bíznak az amerikai háziasszonyok kedvencében, a női műkorcsolyában. Kanada pedig önmagában bízik – szó szerint. Ha van „kötelező kűr”, akkor ez az: a tervezett 35 hazai érem között még az ezüst sem csilloghat szépen Martin Brodeurnek, Sidney Crosbynak és társaiknak, mint ahogyan a női korongosoknak sem.

JUHARLEVELES LÁDA

A vancouveri téli olimpiára készülő versenyzők körében eddig 554 kontrollt végeztek el, s ezek közül 30 mutatott pozitív eredményt – jelentette be John Fahey, a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség elnöke. Az ellenőrzésekre a játékok előtti hetekben került sor, de a WADA az érintettek nevét és a büntetések mértékét nem hozta nyilvánosságra.

Helyi idő szerint szerda délután felvonták a magyar zászlót az olimpia helyszínén. A MOB tájékoztatása szerint a ceremóniát 16 órára időzítették a sportolói faluban, ám a Vancouvert szinte egész nap áztató zápor éppen ebben a periódusban vált kifejezetten intenzívvé, így az ünnepségen használt elektronikus berendezéseket féltő szervezők fedett póthelyszín mellett döntöttek: a falu főtere helyett a lakózóna egyik közös nagytermében kerítettek sort az eseményre.

Jelentős titoktartás előzi meg a játékok – magyar idő szerint szombat hajnali – megnyitóját. A szokás szerint monumentálisnak ígérkező show-ról semmilyen részlet nem szivárgott ki, bár azt tényként kezelik az újságírók, hogy a kanadai hokis legenda, Wayne Gretzky gyújtja meg a lángot. Az elmaradhatatlan, hétszavas mondatot – „A XXI. téli olimpiai játékokat ünnepélyesen megnyitom.” – az államfő, II. Erzsébet képviseletében Kanada főkormányzója, Michaelle Jean mondja majd el. Ebből is kiderül: a brit királynő nem lesz jelen a megnyitón, miként Barack Obama amerikai elnök sem. Az Egyesült Államok legmagasabb rangú politikusa a ceremónián Joe Biden alelnök lesz.

Külön-külön vonulnak fel a két Korea sportolói a megnyitóünnepségen. A NOB bejelentése szerint Szöul és Phenjan képviselői nem tudtak dűlőre jutni a közös csapat, így az együttmasírozás kérdésében, s ki-ki saját zászlaja alatt, önállóan menetel.

Dél-Koreát 46 sportoló képviseli Vancouverben, míg Észak-Korea küldöttsége mindössze egy-egy műkorcsolyázóból és gyorskorcsolyázóból áll.

Ez a vancouveri artista összetévesztette a nyári olimpiát a téli játékokkal...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.