Varázslatra készülnek

Jacques Rogge, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke helyi idő szerint kedden Vancouverben megnyitotta a szervezet 122. ülését.

Az ötkarikás mozgalom első embere beszédében a házigazdákat méltatta, mondván, a szervezők munkája példaként szolgálhat a jövőbeni sportesemények házigazdái számára. „Az előkészületek során mindent a sportolók, a környezet és a tartósság figyelembevételével tettek –fogalmazott a belga sportdiplomata, majd hozzátette: Meg vagyok győződve arról, hogy 16 napig varázslatban lesz részünk.” Rogge szerint a szervezőbizottság (VANOC) mindent elkövetett azért, hogy az olimpia eredményes legyen, s most a 82 országból érkezett több mint 2500 sportolón a világ szeme. A 67 éves sportvezető arra számít, hogy az esemény szerte a földön mintegy hárommilliárd tv-nézőt vonz majd. Beszédében Rogge megemlékezett a haiti földrengés és a togói futballválogatott buszát ért támadás áldozatairól is.

John Furlongot, a VANOC vezetőjét felállva tapsolták az ülés részvevői, ő pedig könnyektől elcsukló hangon azt mondta: „Imádkozom, hogy Kanada számára aranyosak legyenek a játékok.”

A háromnapos NOB-ülésen a vancouveri játékok mellett szó esik majd a londoni (2012), a szocsi (2014) és a Rio de Janeiró-i (2016) olimpia előkészületeiről is.

Ugyanakkor kevésbé ünnepi hírek is érkeztek Vancouverből: Rogge elnök ugyanis – mindössze négy nappal a sportesemény megnyitója előtt – azzal a kéréssel fordult Dmitrij Medvegyev államfőhöz és Vitalij Mutko sportminiszterhez, hogy tegyék hatékonyabbá az orosz doppingellenes küzdelmet.

A sportvilágban szokatlan felhívásra azért került sor, mert az illetékesek nyolc orosz sífutót, illetve sílövőt – köztük olimpiai bajnokokat –, marasztaltak el doppingvétség miatt az elmúlt hónapokban. A politikusok azonban kevéssé voltak fogékonyak a baráti üzenetre, amennyiben Mutko tárcavezető szerint a sportdiplomata szavai nem szolgáltak egyebet, mint „pszichikai nyomásgyakorlást” az ötkarikás játékokon részvevő orosz sportolókra.

Mindenesetre Christiane Ayotte, az „olimpiai” vizsgálatokat végző montreali laboratórium vezetője a Le Monde kérdésére leszögezte: semmilyen értelemben nem diszkriminálják az orosz sportolókat. Hozzátette: mindenki pontosan tudja, hogy nem csak egyetlen nemzet sportolói használnak tiltott szereket... Mindemellett több doppingszakértő is kiemelte: az orosz szakembereknek komoly erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy csökkenjen a tiltott szereket használó versenyzők száma az országban. Mindannyian leszögezték: az illetékes nemzetközi szervezetek készek minden rendelkezésükre álló eszközzel segíteni a helyi doppinghatóság munkáját.

Ugyancsak a vancouveri olimpiához kapcsolódó hír, hogy a nemzetközi Sportdöntőbíróság elfogadta az Ausztrál Olimpiai Bizottság fellebbezését, és rajtengedélyt adott az ország női bobos párosának. A szervezet döntése szerint a sportági szövetség helytelenül alkalmazta kvalifikációs szabályzatát, amikor nem adott indulási jogot a duónak, miközben az egység teljesítette a részvételhez szükséges követelményeket. Ugyanakkor a határozat nyomán egyetlen csapat sem veszíti el kvótáját, mert a bíróság úgy foglalt állást, hogy az eredetileg tervezett húsz helyett – az ausztrálok belépője folytán – huszonegy egység állhat rajthoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.