Super Bowl: Észak Dél ellen

Minek az eredménye lehet 106:32? Ez a feladvány talán még az amerikaifutball mindentudóin is kifog. Nos, a 450 ezer tételes amerikai kisállatregiszter szerint ilyen arányban keresztelték el a szurkolók házi kedvenceiket Peyton Manningnek, illetve Drew Breesnek a vasárnapi Super Bowl két irányítójáról. Tény: nagyobb sztárokat aligha lehetne fellelni a két döntős, az Indianapolis Colts és a New Orleans Saints háza táján.

Manninget (33 éves) a profi amerikaifutball-liga legkiemelkedőbb játékosának tartják: ezt tükrözi 100 millió dolláros rekordszerződése, négy MVP- (legértékesebb játékos) csúcsa. Brees (31) szintén több rekorddal – így az egy szezonon belüli legtöbb sikeres passzéval – büszkélkedhet; a 2005-ös Katrina-hurrikán utáni sebeiből felgyógyuló Louisiana állam sporthősévé vált. Az irányítói statisztikákban általában fej fej mellett vannak, az elmúlt négy év touchdown-passzaiban például éppen 122:122 az arány. (Külön érdekesség, hogy Manning apja, Archie egykor a Saints irányítója volt, majd Brees mentora lett – most viszont a fiának szurkol, ellentétben például Barack Obamával.)

Amióta két hete kialakult a Miami Gardensben rendezendő 44. Super Bowl párosítása, a szaksajtó sokat ír arról: az irányítók szerepe általában is tovább erősödött az utóbbi időben. Ha a találati átlagarányokból következtetni lehet, az eredményt 32:26 körülire teszik; a kérdés csak az, hogy kinek a javára? Nos, Észak és Dél csatáját – csakúgy, mint Verne Gyulánál – az döntheti el Észak, azaz itt és most az Indianapolis, az Amerikai főcsoport bajnoka javára, hogy a Saintsnek gyengécske a védelme, a 32 NFL-csapatból a hetedik „legszellősebb”.

A meccs, mint mindig, egyaránt vezető sportesemény és show-műsor. Ezúttal a CBS csatorna tálalja a szokás szerint 100 millió körüli nézőközönségnek, egy félperces reklám átlagára 2,8 millió dollár. Queen Latifah és Carrie Underwood lép fel a Csodálatos Amerikával és a himnuszszal, azt viszont némi fanyalgás fogadta, hogy a félidőben a Who szórakoztatja a nagyérdeműt. „Könyörgöm, ők a 60-as években voltak nagyok, a banda fele halott, legalább azt kellene kikötni, hogy az első Super Bowl, vagyis 1969 előtt születettek ne szerepelhessenek” – sürgette egy kritikus.

Mintha ez volna a leglényegesebb kérdés...

Csodálatos Amerika... Queen Latifah és Carrie Underwood
Csodálatos Amerika... Queen Latifah és Carrie Underwood
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.