Egy-egy fogás kínai

Két hosszú és szép kínai mese ért véget csütörtökön az Australian Openen: Jie Zheng és Na Li egyaránt elbukta a saját elődöntőjét. Előbbi kurtánfurcsán, Li viszont drámai körülmények között. A 165 centi alacsony Zheng megnyerte az első játékot Justine Henin ellen, aztán több sikerélménye már nem is volt. A belga 51 perc alatt, sorozatban tizenkét gémet nyerve szabályosan lemosta a pályáról a kínait, aki elsősorban szerencsés sorsolásának és az ágán lévő nagymenők váratlan kiesésének köszönhette elődöntős szereplését.

Az általa legyőzöttek között csupán a francia Bartoli (11. kiemelt) számít komoly névnek; ettől függetlenül dicséret illeti a kínait, amiért élni tudott a szerencséjével. Henin sem volt szomorú, hogy Zhenggel kellett játszania: jót edzve ütötte be magát pályafutása harmadik melbourne-i döntőjébe. (A korábbi kettőből egyet megnyert, egyet elvesztett.)

Ennél jóval kedvezőbb finálébeli ellenfele, Serena Williams statisztikája, aki négyszer játszhatott az elsőségért, és mindannyiszor győzött. Ezúttal viszont még az is kérdéses volt, hogy ott lesz-e a szombati döntőben, Na Li ugyanis mindkét szettben csupán 7:6-ra volt hajlandó megadni magát. Az erőteljesebb amerikai tizenkét ászt ütött, a filigrán kínai csupán egyet, ehhez képest Williams csupán egyszer tudta elvenni ellenfele adogatójátékát, ahogy megtette ezt Li is.

A finálé kimenetele megjósolhatatlan: kettejük eddigi tizenhárom mérkőzéséből hetet az amerikai nyert – egyebek között az eddigi utolsót is, majd’ két éve Miamiban 6:2, 6:0-ra –, viszont azt megelőzően Henin sorozatban háromszor győzött.

A férfiaknál az egyik fi nalista nevét már tudjuk: Andy Murray pályafutása során első alkalommal játszhat Melbourne-ben döntőt. A horvát Marin Cilic csak az első játszmában bírta a tempót, igaz, azt hozta is 6:3-ra. A folytatásban a skót akarata érvényesült, és különösebb izgalmak nélkül 6:4, 6:4, 6:2-es szettekkel megnyerte a mérkőzést. Pénteken más dolga nem is lesz, mint megnézni a Federer–Tsonga meccset. Tulajdonképpen mindegy, melyikükkel játszik majd vasárnap, hiszen mindkettővel szemben pozitív a mérlege: a svájci ellen 6:4-re, a franciával szemben 2:1-re vezet. Azért, ha választhatna, alighanem Tsongát szeretné ellenfélül: pályafutása eddigi egyetlen Grand Slam-tornadöntőjében – a tavalyi US Openen – éppen Federertől kapott ki három sima játszmában...

Az ütő hátul, Murray elöl
Az ütő hátul, Murray elöl
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.