Butaságunk története

Különös történet főszereplőjévé vált az Eb-bronzérmes Szepesi Nikolett: bár a múlt év januárjában bejelentette visszavonulását a nemzetközi szövetségnek, szeptemberben úgy döntött, visszatér (később elindult a rövid pályás ob-n és Eb-n is), ám erről már elfelejtette értesíteni az illetékeseket, így mentesült az időről időre esedékes doppingellenőrzés alól.

A FINA retorziója: legközelebb csak egy év múlva versenyezhet. Az ügyet lezártnak is tekinthetnénk, csak hát a kérdőjel ott kunkorodik a sztori végén: ha már a sportolónak nem tűnt fel, hogy reaktiválta magát, s ennek nyomán a doppingkontroll szabályai ismét érvényesek rá, miképpen fordulhatott elő, hogy a körülötte lévők nem figyelmeztették erre a „mellékes" körülményre?

 

Kiss László szövetségi kapitány annak a sofőrnek az esetéhez hasonlította Szepesiét, aki beül az autójába, megállítja a rendőr, és akkor derül ki, hogy a jogosítványában lejárt az orvosi pecsét. „Egyszerűen nem gondolt rá, nem jutott az eszébe, hogy kötelezettség terheli, noha a nemrégiben bevezetett szisztéma alapján kizárólag ő közölhette volna visszatérését. Mivel a sportág hazai történetében come backre még nem volt példa, az edzőknek, a vezetőknek sem villant az agyába, hogy hoppá, szólni kéne...”

Az úszószövetségben a doppingszabályokkal kapcsolatos teendőket ellátó, az esetet szintén precedens nélkülinek nevező Güttler Károly szerint legalábbis furcsa, hogy a FINA honlapján nem található egy esetleges viszszatérést bejelentő űrlap. „Ha mindenki megfeledkezett arról, hogy a visszatérést jelezni kell, számít, van-e űrlap vagy nincs?” – vetettük fel a korábbi világcsúcstartónak. „Számít, mert ha ott van, az biztosan szemet szúrt volna” – így a válasz.

Akárhogy is, Gyárfás Tamás sportági elnök vizsgálatot rendelt el az ügyben, de annak lezártáig maga is megfogalmazott néhány kérdést. Például azt: „Szepesi miért nem furcsállotta, hogy amikor a nemzetközi ellenőrök rendszeresen felbukkantak az uszodában, és mintát vettek ettől-attól, őt mi okból lökdösik félre?” Ugyancsak értetlenül áll az előtt, hogy a sportoló nevezését simán befogadta az európai szervezet a rövid pályás Eb-re, s az sem világos számára: a Magyar Antidoppingcsoport – ahol a holléti nyilvántartást vezetik – miért nem szólította fel hiánypótlásra az úszót. „Persze még ennél is fájóbb, hogy a versenyző környezetében, a klubjában vagy éppen a szövetségben sem akadt senki, aki észnél lett volna, és helyrehozatta volna Nikolettel az elkövetett hibát.”

Vajon tanulság van-e? – szólt a kérdés Gyárfáshoz, mire a válasz: „Szánalmasan buta történet ez, maradjunk ennyiben.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.