Kiegyezés a „polgári” perben

A sokadik lépés és sok százezer dollár ügyvédi díj kifizetése után peren kívüli megállapodásra jutott az Egyesült Államok sakkszövetsége (USCF) Polgár Zsuzsával és férjével, Paul Truonggal – közölte a sportszervezet. A megegyezés részeként a felek lemondanak az egymás ellen beadott keresetekről és ellenkeresetekről, a sakknagymester-házaspár pedig vállalja: nem tér vissza a szövetségbe, amelynek vezetőségéből tavaly augusztusban penderítették ki.

A rendkívül szövevényes ügy előzménye: Sam Sloan, aki 2007 nyarán Polgárékkal együtt indult a vezetőségi tagságért – hiába –, megvádolta a párost, hogy az ő nevében mintegy 2500 obszcén, kompromittáló üzenetet tett fel az internetre. Köztük egy szex-DVD reklámját is, amelynek főszereplőjét Sloan feleségeként állították be. Ezt a keresetet ugyan elutasította a bíróság, de a sakkszövetség maga is vizsgálódni kezdett, és jogi bonyodalmakba keveredett. Jogi képviselője például azt állította: a lejárató üzeneteket a Truong nevéhez köthető IP-címről küldték, ez utóbbit pedig Polgár Zsuzsa hitelkártyájáról fizették. Ráadásul a szövetség és ügyvédje közötti bizalmas elektronikus levelezés is kiszivárgott, amellyel szintén Polgárt és webmesterét vádolták meg. „Az egész arról szól, hogy megpróbálnak megrágalmazni. Mi meg akarjuk tisztítani a szövetséget a gusztustalan, piszkos politikától” – nyilatkozta lapunknak korábban a Texasban élő Polgár Zsuzsa.

A vasárnapi The New York Times szerint a szövetség eddig büdzséje negyedét (750 ezer dollárt) költötte a pereskedésre, s a házaspár is több százezret. A megállapodás részeként a USCF biztosítója a szervezetnek 131 ezer, Polgáréknak 39 ezer dollár „fájdalomdíjat” fizet; a két nagymester egyben „nem szövetségitag-játékos” státuszszal ülhet majd – a tárgyaló- helyett immár a sakkasztalhoz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.