Spanyol falra kenődve

„Győzelmet érdemeltek volna a magyarok” – ismerte el sportszerűen a férfi Eb kedd esti horrorja után Claude Onesta, a francia válogatott szövetségi kapitánya, amikor a párizsi L’Equipe munkatársa a bécsújhelyi csarnok sajtóközpontjában nekiszegezte a kérdést: pontot nyert vagy pontot veszített a legutóbbi olimpián és vbn egyaránt aranyérmes „Dream Team”?

A négygólos magyar vezetést követően döntetlennel zárult meccsről a Kronen Zeitung alsó-ausztriai kiadása „Egy kis szenzáció hazai pályán” címmel számolt be (arra utalva, hogy a szomszédból érkezett, parádés hangulatot teremtő szurkolók szinte teljesen megtöltötték az Arena Novát), de ennél is fontosabb, hogy miként látta az utóbbi esztendők legjobb magyar produk cióját Csoknyai István, az együttes világversenyen ezúttal debütáló szövetségi kapitánya. „Felemásak az érzéseim, hiszen a kezünkben volt a győzelem. Ugyanakkor persze, hogy boldog vagyok, hiszen a mérkőzés jó részében álomszerűen játszottunk. De jó, ha tudjuk: a franciák elleni pont csak akkor ér valamit, ha a spanyolokkal szemben is képesek leszünk valami hasonlóra.”

Miközben tehát minket a spanyol „hátha” kerülgetett a folytatás szempontjából döntő fontossságú találkozóra várva, a csoport másik összecsapásán a franciák rendesen megkínlódtak a csehek ellen is (21:20). Hoppá...

Aztán kisvártatva ugyanezt mondhattuk, mert az előzi napon látott magyar csapatra nem lehetett ráismerni. A világszínvonalat grundkézilabda váltotta fel némi lélektelenséggel spékelve, és nehéz volt eldönteni, hogy elöl vagy hátul siralmasabb-e a teljesítmény. Csoknyai már a 9. percben időt kért (2:6), de mindhiába: a továbbiakban egyre nőtt a differencia (a szünetben 9:17), úgyhogy a második félidőre a katasztrofális vereség elkerülése fogalmazódott meg reális célként.

Csakhogy az olimpiai bronz ér mes rivális különösebb faksznik nélkül tette a dolgát a tréfélcsere után is, s a bántóan vergődő magyarok képtelenek voltak belátható közelségbe kerülni hozzájuk. Sőt... Bár a 42. percben öt gólra sikerült „felzárkózni”, az első mérkőzésen megsérült Sterbik Árpád hiányában Hombrados kapus egyedül is kivédte a vetélytárs szemét. A történtekre nem érdemes sok szót vesztegetni, hiszen ezúttal kizárólag egy csapat volt a pályán (a meccshez pedig kettő kell, ugyebár), legföljebb a 34:25-ös vereség konstatálásakor a sajtótribünön elhangzó mondatot érdemes felidézni: „Az Eb előtt nem vártunk sokkal többet a fiúktól, mint amennyit most mutattak, csak a franciák elleni bravúr kicsit megzavart minket...”

Ma szünnap lesz a D csoportban, amelytől pénteken a csehek ellen búcsúzik a magyar válogatott. A ki-ki mecscsen eldől, hogy csak Bécsújhelytől vagy az egész Eb-től el kell-e köszönni.

C csoport (Innsbruck): Németország-Szlovénia 34:34, Lengyelország- Svédország 27:24. Az állás: 1. (és továbbjutott) Lengyelország 4 pont, 2. Szlovénia 3, 3. Németország 1, 4. Svédország 0.

D csoport (Bécsújhely): Spanyolország–Magyarország 34:25, Franciaország–Csehország 21:20. Az állás: 1. Spanyolország 4, 2. Franciaország 3, 3. Magyarország 1, 4. Csehország 0.

 

Eklemovics szenved a spanyolok szorításában
Eklemovics szenved a spanyolok szorításában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.