Futball-vb: hangyás a kép

Szappanoperává silányul a nyári labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak értékesítését célzó döntésfolyam: a Magyar Televízió kuratóriuma szerda délután a halasztás mellett döntött, s – ha igaz... – egy hét múlva határoz az ügyben.

Úgy tudjuk, a testület a „gondos mérlegelés” jegyében különféle adatokat (nézettség, reklámidő-értékesítés stb.) kért a közszolgálati televízió illetékeseitől a csatorna által sugárzott nagyobb futballesemények kapcsán.

Hogy a számok mennyire nyújthatnak alapot a verdikthez, az legalábbis kétséges, tudniillik az MTV – például – legutóbb nyolc éve közvetített vb-t, ráadásul – akkor Dél-Korea és Japán volt a helyszín – a nézőkhirdetők szempontjából korántsem az ideális zónában...

A kuratórium Fidesz- és KDNP-delegáltjai – miként azt még kedden megfogalmazták – azt szeretnék, ha sehova semkerülnének a jogok, s a kormány vállalná a sugárzáshoz szükséges végösszeg (hozzávetőleg egymilliárd forint) kifizetését. Minthogy ennek kevés az esélye, valószínűbbnek tetszik az eladás. Információnk szerint a Digi Sport roppant gáláns ajánlatot tett az MTV-nek: túl azon, hogy „viszszaadna” meccseket a közszolgálati adónak, amely – igaz, egy óra csúszással – közvetíthetné a döntőt, reklámideje jelentős részének értékesítését is átengedné a jelenlegi jogtulajdonosnak.

A terjeszkedésre rengeteg pénzt áldozó, hitelekkel terhelt Digi Sportot alighanem egyetlen cél vezérli: az, hogy bekerüljön a kábelszolgáltatók piacára, márpedig egy vb-programmal igen komoly esélye mutatkozna a „fölvételre”. Az RTL Klub nevével fémjelzett csomag – amelyben afféle csendestársként érintett a projektet már csak szakmai okokból is támogató, a rivális Digit „kivéreztetni” kívánó, UPC-érdekeltségű Sporttelevízió – már nem annyira kedvező az MTV-nek, lévén, hogy a legnézettebb kereskedelmi tévé mindennel együtt vinné a vb hatvannégy meccsét, így a közszolgálati csatornát kihagyná a csomagból. (Igaz, később még adhatna neki mérkőzést: ezt nem zárja ki a 730 millió forintos minimumtétről elindított értékesítési konstrukció). Ennél a variációnál a Magyar Televízió „csak” a pénzénél lenne: visszakapná azt az összeget, amelyet e projektre fordított.

Szappanoperává silányul a nyári labdarúgó-világbajnokság közvetítési jogainak értékesítését célzó döntésfolyam
Cape Town's Green Point stadium is illuminated as construction officials test the lighting as part of preparations for the 2010 FIFA World Cup, October 27 2009. REUTERS/Mike Hutchings (SOUTH AFRICA SPORT SOCCER CITYSCAPE)

Akárhogyan is, az idő szorít: értesülésünk szerint az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) – amely eladta a vb-jogot az MTV-nek – nyomatékkal kéri a közszolgálati adót, rendezze a vele szemben fennálló tartozását. Ha ez hamarosan nem történik meg, akkor az EBU elveszi a sugárzási jogot, így ahhoz az érdeklődők akár más módon is hozzájuthatnának...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.