Válogatott tizenegy

A világbajnokság évében érdemes visszanézni: mire mentek az egyes földrészek, térségek legjobb válogatottjai 2009-ben? Három kontinens tizenegy csapatának, köztük a világranglista első kilenc helyezettjének a produkcióját idézzük fel. Két afrikai képviselővel – a FIFA-rangsorban a 11. Kamerunnal, valamint a 16. Elefántcsontparttal – egészül ki a vizsgált tizenegy. (Az országnév alatt a mérkőzések, a győzelmek, a döntetlenek és a vereségek száma.)

SPANYOLORSZÁG

16 15 – 1

A Konföderációs Kupán ugyan utolérte a spanyolokat a világtornák átka – Vicente del Bosque kapitány együttese az elődöntőben 2-0-ra kikapott az amerikaiaktól –, ám a mérleg így is lenyűgöző, kiváltképp, ha hozzátesszük, hogy a spanyolok gólkülönbsége 47-12. Az ibériaiak négyszer öt, egyszer hat gólt értek el, ráadásul bő három év alatt mindössze két vereséget szenvedtek, s közben elnyerték az Európa-bajnoki címet. Vb-n még nem álltak dobogón, de talán most...

PORTUGÁLIA

12 9 3 –

Szinte végigszenvedte az esztendőt a portugál válogatott – nyolc olyan meccse volt, amelyen maximum egy gólt szerzett –, ám sokan elfogadnák az efféle kínlódást. Mert a csapat veretlen maradt, sőt mérkőzéseinek háromnegyedét megnyerte, s a tizenkettőből tíz találkozón egyetlen gólt sem kapott. A médiasztár Cristiano Ronaldo, de a 19-2-es gólkülönbségű együttes igazi ászai a védők és a védekező középpályások.

BRAZÍLIA

17 14 2 1

Százszázalékos teljesítménnyel nyerte el a Konföderációs Kupát, kétszer lehengerelte Olaszország csapatát, 1976 óta először aratott – ráadásul 4-0-ás – diadalt Uruguayban, Buenos Airesben 3-1-re elintézte Argentínát, felülmúlta (1-0) Angliát... A brazil együttesnek most is ékes a névjegykártyája. Azon ott virít a 38-12-es gólkülönbség is, azaz a bolíviai 1-2 (ahogyan mondani szokás) bőven belefér.

HOLLANDIA

11 6 5 –

A vb-selejtezőket a lehető legsimábban vette, és egész évben veretlen maradt a narancssárga mezes csapat, amelyről azonban mégsem mondható, hogy tündökölt volna. A jelenlegi holland iskola az újfajta portugálra emlékeztet: tizenegy találkozón csupán négyszer került a „tulipánosok” hálójába a labda. Feltűnő az óesztendő utolsó három mérkőzésének egybecsengő eredménye: Ausztrália 0-0, Olaszország 0-0, Paraguay 0-0.

ELEFÁNTCSONTPART

9 5 4 –

Veretlen a megannyi „európai” futballistát (Drogba, Eboué, Kalou, Romaric, Kolo és Yaya Touré, Zokora) felvonultató együttes, de kilencből hét mérkőzését afrikai csapattal vívta. Igaz, akkor sem kapott ki, amikor átrándult Európába (Törökország 1-1, Németország 2-2), sőt, Gelsenkirchenben Podolski a 90. percben egyenlített... Úgy fest, a brazil, elefántcsontparti, portugál trió tényleg a vb „halálcsoportját” adja.

NÉMETORSZÁG

11 7 3 1

„A válogatott blamálta magát” – írta a német sajtó februárban,a norvégoktól Düsseldorfban elszenvedett 0-1 után, de több vereséget már nem szenvedett az előző vb bronzérmes alakulata. Igaz, a nagyok közé sorolt ellenfele csak a világbajnokságról végül lemaradó orosz csapat volt, s a moszkvai 1-0-t két, nem különösebben vidám döntetlen (Finnország 1-1, Elefántcsontpart 2-2) követte. Szerény évzáró, boldog újesztendő? Csupán az előbbi biztos.

KAMERUN

9 6 2 1

Csak Ausztriába látogatott át az afrikai válogatott (2-0), amely egynél több gólt egyszer sem kapott 2009-ben (hat alkalommal érintetlen maradt a hálója). A nevek – Kameni, Alexandre és Rigobert Song, Geremi, Makoun, Eto’o – jól csengenek, de Dél-Afrikában nemcsak Afrika lesz...

OLASZORSZÁG

15 9 4 2

Minden rendben, ha a brazilokkal nem találkoznak az azúrkékek. A dél-amerikaiaktól előbb 2-0-ra, majd 3-0-ra kapott ki az olasz csapat, ám több veresége nem volt. Azért Itália az Új-Zéland elleni 4-3-ra meg arra sem lehet túlzottan büszke, hogy a múlt évben tizenhárom gólt szedett be a squadra azzurra. A huszonnégy szerzett góllal már nincs baj.

FRANCIAORSZÁG

12 7 3 2

Tíz olyan mérkőzést játszottak a „kékek”, amelyen legföljebb egy gólt értek el. Nem csoda, ha az írek elleni pótselejtező emlékezetes visszavágóján (1-1) Henry kézilabdás megoldást választott... Ez megmentette a franciákat a tizenegyespárbajtól, esetleg a kieséstől, de az „ír”, a „litván” (1-0, 1-0), a „román” (1-1), a „nigériai” (0-1) vagy az „argentin” forma (0-2) valószínűleg kevés lesz a világbajnokságon...

ANGLIA

11 7 1 3

A vb-selejtezők prímán sikerültek, a 28-9-es éves gólkülönbség is remek (főként, hogy nem csupán az andorraiaknak bevágott hatos, hanem a horvátok elleni ötös is benne van). Az más kérdés, hogy a spanyolokkal (0-2) és a brazilokkal (0-1) vívott barátságos találkozók barátságtalan képet mutatnak. Ám Maestro Capellóval feltétlenül jobb az amúgy sem gyönge angol válogatott, mint nélküle.

ARGENTÍNA

13 8 –5

Keserves esztendeje volt az argentin együttesnek, amely – a vb-arany és -ezüstérmes Diego Maradona dirigálásával – csak hallatlan nehézségek árán jutott be a nagy torna harminckettes mezőnyébe. Bolíviától hatos, Brazíliától odahaza hármas, ráadásul vereség Ecuadortól és Paraguaytól is... A spanyolok elleni 1-2 még emészthető, és szépségtapasz a párizsi 2-0 , a moszkvai 3-2 vagy a montevideói 1-0. De a Messi & Co. számára a világbajnoki cím korántsem közeli; pláne nem, hogy Argentína az 1993-as Copa-diadal óta egyetlen felnőtt tornát sem nyert.

A kép csalóka: Fernando Torres (és a spanyol válogatott) nem bukott el
A kép csalóka: Fernando Torres (és a spanyol válogatott) nem bukott el
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.