Korántsem túlfűtött hangulatban

Egy évben egyszer jó eséllyel fölvetődik valamiféle sportági fórumon, hogy tarthatatlan a három hónapos téli bajnoki szünet, mert... Leírni is ciki már: mert közben a nyugati országokban átfutballozzák ezt az időszakot is, következésképpen a hátrány nem csökken, hanem nő. (Keleten a leállás hosszúságát tekintve más a helyzet – pontosabban: hasonlatos a magyar viszonyokhoz –, de az eredményekben kisebb a lemaradás, speciel Szlovákia vb-részvevő.)

Az így elvesztegetett idő - olvashatjuk edzőkvezetők nyilatkozatait - csak ront a tényálláson, vagyis ha „belátható időn belül" e téren sem történik változás, akkor még nagyobb lesz a jaj.

Nyilván ezért is emelte föl szavát Kisteleki István MLSZ-elnök az idén februárban – hozzászólt előtte: Jámbor László azóta már leköszönt fejlesztési igazgató és Elbert Gábor távozott főtitkár –, szorgalmazva, hogy most már aztán tényleg rövidíteni kell az intervallumon. A nyilatkozat oka: akkortájt éppen a bajnoki folytatás időpontját kellett ide-oda tologatni, mivel a hirtelen lezúdult csapadék nyomán több helyütt játékra alkalmatlanná vált a talaj... Mindenesetre az elöljáró a Független Hírügynökségnek azt mondta: a szövetség a nyáron egyeztet majd a csapatokkal, mert szeretné elérni, hogy a hazai pályák már 2011-ben fűthetők legyenek, a bajnoki szünet ideje pedig legalább a felére csökkenjen (az őszi idény december közepéig tolódna, a tavaszi rajt már január közepérevégére esedékes lenne). A kilenc hónappal ezelőtt napvilágott látott elképzelés az Olléprogramhoz hasonlatos, tíz-tizenöt éves lejáratú, hatszázalékos MFB-hitelkonstrukciót vizionált. „Majdnem biztos, hogy bevehető lenne ide (mármint az Ollé-programba – a szerk.) a pályakorszerűsítés is. Keret van rá...” – húzta alá Kisteleki. Szó volt még egy munkacsoport felállításáról is, hogy tudniillik az majd a részletes koncepciót is kidolgozza; erről akkor hallottunk utoljára.

Hétfői érdeklődésünkkor az MFB-nél azt közölték, hogy az MLSZ-szel jelenleg egyetlen közös projektjük van, az Olléprogram, amely jelenleg csak műfüves pályák létesítését szolgálja. Az MLSZ-ben a fűthető pályákkal kapcsolatban konkrétummal nem tudtak szolgálni – ha csak annyiban nem, hogyaz a futballcsapatok illetékességébe tartozik –, miként az általunk megkérdezett együtteseknél sem számoltak be előrelépésről. Az Újpest például igen szívesen benevezne egy korszerűsítést célzó projektbe, már csak azért is, mert – noha stadionját 2001-ben újították fel – pályafűtése nincs. „A klub semmiféle hivatalos információt nem kapott az említett témában” – húzta alá Nemes Károly, a lilafehérek sajtófőnöke.

És akkor most jön a hosszú, latyakos tél...

Itt van még a tavalyi hó
Itt van még a tavalyi hó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.