Van képük hozzá

„A Magyar Úszó Szövetségnek nem az MTV-nél kellene reklamálnia az idei rövid pályás úszó Eb és a 2010-es budapesti Európa-bajnokság közvetítésének lemondása miatt, hanem annál, aki a pénzt elvette” – véli Schulek Csaba.

A Telesport főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy az Európai Úszó Szövetség és az európai közszolgálati televíziókat tömörítő szervezet, az EBU a 2009 és 2012 közötti időszakra kötött szerződést rangos úszóversenyek közvetítéséről. Ennek költségét az EBU elosztotta tagjai között; az MTV november végén kapta meg a szerződést, amely szerint az idén ki kell fizetnie az első részletet, ám ez még nem történt meg. „A jogdíjjal valóban rendelkezünk, de nem ez a kérdés, hanem a gyártási költség, a műholddíj. A programigazgatóság minden csapot elzárt, nulla forintból pedig nem lehet megcsinálni a közvetítést. Az isztambuli rövid pályás úszó Eb nagyjából 2,5 millió forintba kerülne, de jelen pillanatban enynyi pénzünk sincs” – mondta Schulek.

A Magyar Úszó Szövetség megítélése szerint gazdaságilag indokolatlan a Magyar Televízió döntése, amellyel lemondott a december 10–13. közötti Európa-bajnokság közvetítéséről. A szövetség álláspontja szerint „Schulek Csaba akarva vagy akaratlanul nem a tényeknek megfelelően nyilvánul meg az isztambuli verseny, valamint a 2010. augusztus 4. és 15. között zajló budapesti úszó Eb közvetítését illetően. A MÚSZ-nak tudomása van arról, hogy a rövid pályás úszó Eb jogdíját az MTV az EBU-nak már kiegyenlítette, tekintettel arra, hogy ez az esemény is része annak a csomagnak, amely 2013-ig valamennyi rangos európai úszóesemény közvetítési jogát tartalmazza. A budapesti kontinensviadal szintén ennek a csomagnak a része” – írta a MÚSZ. A közlemény kitér arra is, hogy a a budapesti esemény technikai feltételeinek biztosítására az MTV előbb 800, majd 500, újabban 350 millió forintot jelölt meg. „Az 51 tagországot tömörítő LEN legtöbb nemzeti szövetsége már lefoglalta budapesti szállását, az előkészületek pedig javában folynak” – áll még a közleményben.

Tegnap délután aztán nagyot változott a helyzet, ugyanis az MTV is sajtóközleményt adott ki, amely szerint az EBU kivételesen úgy döntött, hogy átvállalja a Magyar Televíziótól a jövő heti, rövid pályás Eb közvetítésének költségeit – tekintettel az intézmény kilátástalan anyagi helyzetére.

„Örülök az újabb villámgyors fordulatnak – reagált a hírre Gyárfás Tamás. – Semmiképp sem akarom a lépéseket minősíteni, de az igazság kedvéért, úgy is mint a LEN alelnöke, el kell mondanom, hogy az Európai Úszó Szövetség és az EBU közötti megállapodások értelmében a közvetítési jog ingyen jár az MTV-nek. De minden jó, ha jó a vége, a sportág nevében köszönöm a bölcs döntést, valóban nagyra értékelem, hogy a korábbi rossz mellett nem tartottak ki csökönyösen. Csak remélni tudom, hogy hasonló újraértékelésre kerül sor a budapesti Európa-bajnokság tévéközvetítése ügyében is, amely még inkább közös érdek.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.