Jönnek a csehek

„Csapatversenyileg” nem igazán szerencsés esztendő a 2009-es: a nők Fed Cup döntője után a férfiak hét végén esedékes tenisz Davis Kupa-fináléja sem lesz sztárparádé.

Mint ismeretes, a hölgyeknél a szerény erőkből álló olaszok kiütötték a Williams nővérek nélkül kiálló amerikai „C csapatot”; péntektőll vasárnapig pedig a spanyol–cseh összecsapás a kínálat. Ami a húzóneveket illeti, mindössze egy Top tízes sztár lép fel a barcelonai Palau Sant Jordi sportcsarnokban: Rafael Nadal. Az más kérdés, hogy a mai Nadal össze sem hasonlítható a tavalyi világelső önmagával, de még a tavalyelőttivel sem. A múlt évben három Grand Slam-tornát is nyert a spanyol, az idén viszont csupán egyet: még januárban az Australian Opent. Mi több, április 27-e óta nem élt meg tornasikert; elbukta a már-már hitbizományának számító Roland Garrost, majd hosszú heteket hagyott ki sérülés miatt; nem csoda, ha a világelsőséget is elvesztette. Az sem tett jót az imázsának – továbbá legyűrhetetlensége mítoszának –, hogy a nem hivatalos világbajnokságon, a Mesterek Kupáján mindhárom csoportmérkőzésén kikapott.

Most viszont neki kellene vállára vennie az amúgy címvédő spanyol Davis Kupacsapatot: a remélt diadalig vezető, háromnapos út korántsem tetszik könnyűnek, hiszen Tommy Robredo (16. a világranglistán) nem vállalta a játékot. Fernando Verdasco (9.) ugyan igen, ám Alberto Costa szövetségi kapitány – nem kis meglepetésre – nem jelölte egyesbeli fellépésre, inkább David Ferrerre (18.) „fogadott”.

A rendezők – gyaníthatóan Nadal kedvéért – salakon rendezik a mérkőzést; korántsem biztos, hogy jó döntést hoztak. A csehek ugyanis – akik Csehszlovákia néven eleddig egyszer, még 1980-ban nyertek Davis Kupát – Radek Stepaneket (12.) és Tomas Berdychet (20.) nevezték a „szinglire”; mindkettő otthonosan mozog a vörös borításon. A házigazdák mindazonáltal bízhatnak a barcelonai közönség támogatásában – 16 ezren igyekeznek majd pokoli hangulatot varázsolni, annak dacára, hogy a legolcsóbb háromnapos bérlet 100 euróba kerül –, továbbá abban, hogy a Verdasco, Feliciano Lopez (47.) összetételű páros névleg izmosabbnak tetszik a Jan Hajek (102.), Lukas Dlouhy (465.) alkotta duónál. Bár… Ez utóbbi az idén – az indiai Leander Paes partnereként – a Roland Garroson és a US Openen is győzni tudott, a kérdés már csak az, hogy honfitársával mire megy?

Párban hangolnak. A Verdasco, Lopez és a Hajek, Dlouhy duó ismerkedik
Párban hangolnak. A Verdasco, Lopez és a Hajek, Dlouhy duó ismerkedik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.