Az anyázás joga

És akkor az 51. percben a béna angol védőknek köszönhetően az égből aláhullt a labda. Diego Maradona felugrott, és a nála húsz centivel magasabb Shilton kapust megelőzve a hálóba paskolta a labdát. A fél világ azt üvöltötte: gól! A világ másik fele pedig azt: kéz! A bíró, bizonyos Ali Bin Nasszer Tunéziából nem látott szabálytalanságot, és megadta a gólt. Ki tudja, ha észreveszi a kezezést, megtörténik-e az, ami alig öt perccel később? Hogy ugyanez a Maradona a saját térfeléről indulva, hat mezőnyjátékost, valamint a kapust is kicselezve megszerzi a világbajnokságok valaha volt-lesz egyik legszebb gólját.

Történt mindez még 1986-ban az argentin-angol mecscsen, ám mostanában igen sokat emlegetik, miután Thierry Henry a hosszabbításban kézzel segítette a vb-mezőnybe Franciaországot Írországgal szemben.

Most mindenki a videobírót emlegeti, a modern technikát meg a mindenféle szabálymódosítást. Komoly emberek akarnak itt nagyon komoly rosszat tenni. Megszüntetnék a lesszabályt, ami a futball hagyományos brit etikáját ölné meg, vagyis, hogy ne juthasson erkölcstelen előnyhöz egyik fél sem. Persze, a leseken vitatkozik játékos és szurkoló a legtöbbet. Meg a test test elleni háborúkon. Meg a gonosz könyökléseken. Meg a sunyi böködéseken a szögleteknél. Amit vagy így, vagy úgy ítél meg a bíró. Az az élő, eleven ember, aki az elme találékonyságának csúcspontjaként a pálya tartozéka, ám akinek anyázása a drukker ugyanolyan alapvető joga, mint a gólöröm.

Mindezt meg lehetne előzni néhány videóval.

És akkor nem lenne nyakérdagasztó üvöltözés a lelátón meg a képernyők előtt, akkor síri csendben ülne millió ember, és óvatosan tapsikolna, ha a hálóba kerülne a labda. Mert akkor végtelen unalomba fulladna az egész, elvesztve azt a bizonytalanságot, amit a két félidő az utolsó utáni pillanatig tartogat. Úgy meg kit érdekelne az egész? A világ legtökéletesebben kitalált játékát akarják itt elrontani.

Akkor már inkább Maradona keze.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.