Felül Federer

A két legfontosabb kérdésből egyre máris választ kaptunk: immár bizonyos, hogy Roger Federer zárja az évet a világranglista élén.

(Hogy ki nyeri a szezonzáró tornát, a nem hivatalos világbajnokságnak tekintett Mesterek Kupáját, azt csak vasárnap tudjuk meg.) A világelsőség sorsát a maga kezébe vette a svájci, és nem Rafael Nadal formájára bízta azt: a Londonban zajló torna második fordulójában 3:6, 6:3, 6:1-re verte újdonatúj mumusát, Andy Murrayt. (A skóttól az idén kétszer is kikapott, ám most, amikor a leginkább szükség volt rá, legyőzte.) Federer immár ötödik alkalommal zárja az esztendőt a rangsor élén, ezzel utolérte Jimmy Connorst. Igaz, az amerikai „célfotóval” megelőzi, hiszen megszakítás nélkül végzett az élen 1974 és 1978 között, míg a svájci négy, „zsinórban” elért elsőség után tavaly kénytelen volt átengedni a pozíciót Nadalnak. Federer célja immár Pete Sampras utolérése, aki hatszoros, ráadá-

sul megszakítás nélküli (1993–1998) rangsorelső.

– Remek érzés ismét világelsőként zárni az évet, amely amúgy is különleges volt a számomra a pályán és azon kívül is – mondta a Murray elleni mérkőzés után Federer, aki amúgy többször is nyilatkozta, hogy a rekordok nem érdeklik különösebben. – Megszülettek az ikreink, nyertem két Grand Slam-tornát, immár tizenöt elsőségnél tartok, amivel csúcstartó vagyok, és akkor itt van ez az újabb rangsorelsőség is. Arról nem ejtett szót, milyen sokat köszönhet Robin Söderlingnek: a svéd ugyanis komoly szívességet tett neki, amikor az idei Roland Garroson elbúcsúztatta a nagy rivális Nadalt, továbbá itt, Londonban is legyőzte a spanyolt. A skandináv teniszező szerdán is remekelt: két szettben (7:6, 6:1) felülmúlta a szerb Djokovicsot. Ezzel a B csoport állása: 1. Söderling 2 győzelem/0 vereség, 2. Djokovics 1/1, 3. Davigyenko 0/1, 4. Nadal 0/1. Az A csoportban: 1. Federer 2/0, 2. Murray és Del Potro (argentin) 1/1, 4. Verdasco (spanyol) 0/2.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.