'Navigátor' a futballmocsárban

A játékszenvedély már fiatalon megfertőzte, Ante Sapina tizenhat éves korától rendszeresen fogadott pénzben főleg futballmeccsekre. Többségében nyert, hiszen a szervezőkészsége miatt Navigátornak hívott horvát származású férfi alaposan tanulmányozta az esélyeket.

Az európai labdarúgó-bajnokságokat, az azokban szereplő csapatokat pedig úgy ismeri, mint a tenyerét. A Duisburgban született harminchárom éves Sapina azon bűnszervezet vezéralakjai közé tartozik, akik Berlinből és a Ruhr-vidéki Hertenből szervezték az európai labdarúgás legnagyobb bundabotrányát.

A feltűnő sportautókkal furikázó Navigátor már a 2005-ös bundabotrányban is kulcsszereplő volt. Két év és tizenegy hónapos szabadságvesztésre ítélték, amiért 67 ezer euróval, valamint egy plazmatévével kente meg a szintén több mint kétéves börtönnel sújtott Robert Hoyzer játékvezetőt. A négy évvel ezelőtti ügyben Sapina fivérei is érintettek voltak, s már akkor fontos helyszínként emlegették a bátyja, Milan Sapina által üzemeltetett berlini Cafe Kinget.

Pedig a Kurfürstendamm egyik mellékutcájában található vendéglátó-ipari üzemegységben hivatalosan nem működik semmiféle fogadóiroda. A berlini lapok mégis arról írnak, hogy az itt megforduló, főleg délszláv törzsvendégek az egyik sarokban elhelyezett komputerterminál segítségével a világhálón vagy pedig csak a bennfenteseknek számára hozzáférhető különteremben teszik meg tétjeiket.

A foci mocsarában ügyesen mozgó Sapinán kívül Németországban még tizennégyen vannak előzetes letartóztatásban. Egyikük, a Navigátorhoz hasonlóan drága kocsikkal közlekedő, szintén játékszenvedély-beteg Deniz C. több mint 900 ezer eurót kasszírozott a manipulált belga és svájci másod-, illetve horvát és szlovén első osztályú mecscsekre tett fogadásokkal. A herteni illetőségű török származású férfi ellen nemcsak üzletszerű csalás, hanem több rendbeli súlyos testi sértés miatt is nyomoznak.

Németországban a labdarúgással kapcsolatos sportfogadásban becslések szerint mintegy nyolcmilliárd euró, globális szinten legalább százmilliárd euró forog. A 2005-ös bundabotrány nyomán az UEFA és a FIFA - mintegy négyszáz nemzetközi, állami, illetve magánérdekeltségű fogadási vállalkozással társulva - létrehozta azt az előrejelző-hálózatot, amely egy speciális szoftver segítségével riadót fúj, ha egy meccsnek hirtelen megugrik az "árfolyama". Vagyis váratlanul megváltoznak a fogadási esélyek. Persze a magánfogadásokat szervező, s ezekre pénzeket begyűjtő csalók figyelnek arra, hogy strómanokkal dolgozzanak, akik nem feltétlenül szembetűnő összegeket - 5-20 ezer eurót - tesznek fel egy-egy meccsre. A globalizáció és az internet amúgy is gyökeresen megváltoztatta a sportfogadási ipart. A Berliner Morgenpost szerint ázsiai - főleg kínai, szingapúri és hongkongi bukmékerek - már régóta nem a klasszikus "1, 2, x"-re, vagyis hazai vagy vendéggyőzelemre, illetve döntetlenre, hanem konkrét gólkülönbségekre, esetleg a tizenegyesek számára és más meccsrészletekre fogadnak.

Ki mozgatja a játékosokat? Csocsó a német szövetség székházában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.