Nagyon meleg Afrika

Ilyen még nem volt: Algéria és Egyiptom szerdán külön play-offot vív, mert a vetélytársak azonos pontszámmal (13) és gólkülönbséggel (9-4) zártak a selejtezők afrikai C csoportjában. A ritka helyzet úgy alakult ki, hogy Egyiptom szombaton 2-0-ra legyőzte riválisát - de hogyan! Először is: a házigazdák megfélemlítették ellenfelüket, mert az algériaiak buszát - amint az a csütörtöki megérkezés után elhagyta a kairói repülőteret - brutális támadás érte. Ismeretlenek a jármű összes ablakát betörték, és kövekkel dobálták meg a vendég labdarúgókat.

Közülük Halliche, Lemmouchia és Safik is vérzett, miközben - amint azt francia lapok írták - "az egyiptomi rendőrök behunyták a szemüket". (Nemcsak az egyiptomi rendőrök: a FIFA is, függetlenül attól, hogy a sértett trió mindhárom tagja pályára lépett az előzmények dacára megrendezett találkozón.)

Másodszor: az egyiptomi válogatott a 95. percig - Zaki góljával - csak 1-0-ra vezetett, és ez az állás Algéria továbbjutását jelentette. Az utolsó pillanatokban azonban Meteab is gólt szerzett (2-0); így alakult ki a teljes egyenlőség. A vb-részvételről döntő "pótmérkőzést" holnapután Szudánban játszszák, és a világ békés része alighanem az algériaiakért szorít...

Továbbjutott viszont Afrikából a nigériai együttes, melynek Mozambik nem kis szívességet tett azzal, hogy 1-0-ra legyőzte az utolsó csoportfordulóig élen álló Tunéziát (gól: Dario). A nigériaiak így nem hiába nyertek 3-2-re Kenyában (gól: Martins 2, Yakubu, illetve Oliech, Wetende), mert a veretlenség elvesztése a búcsút is jelentette a már-már "dél-afrikai" tunéziaiak számára.

Nigériát követte Kamerun, amely 2-0-ra győzött Marokkóban (gól: Webo, Eto'o), miközben az "üldöző" Gabon 1-0-ra kikapott Togóban (gól: Ayite). Az első és a második helyezett közti különbség így négy pontra, míg a kameruni boldogság óriásira nőtt...

Ugyancsak vb-részvevő lesz - 1982 után másodszor - Új-Zéland válogatottja, amely az interkontinentális pótselejtező visszavágóján 1-0-ra nyert Bahrein csapata ellen. A gólt a 45. percben Fallon fejelte, de ez még nem lett volna elég Dél-Afrikához, hiszen öt perccel a szünet után Bahrein tizenegyeshez jutott, de Szaid Mohamed lövését - a wellingtoni rögbistadion 35 ezer nézőjének legnagyobb örömére - Paston kapus hárította. A másik interkontinentális pótselejtezőn: Costa Rica-Uruguay 0-1 (gól: Lugano).

Az európai pótselejtezők első mérkőzésein mindössze öt gól esett; ezek közül hármat az orosz-szlovén találkozón láttak a nézők. A harmadikról lemondott volna a moszkvai Luzsnyiki stadion közönsége, mert Biljaletgyinov duplázása után az öt perce a pályán lévő Pecnik a véghajrában szépített, és a 2-1-es előny már korántsem "garanciális" fór... (Azzal együtt sem, hogy Biljaletgyinov első gólja nagy mutatvány volt; legalább akkora, mint Akinfejev kapus bravúros védése az oroszok számára dermesztő finisben, közvetlenül a befejezés előtt.) A portugálok otthon, a franciák idegenben győztek 1-0-ra a bosnyákok, illetve az írek ellen (a két gólszerző: Bruno Alves, valamint Anelka), és a portugál siker kiváltképp annak fényében értékes, hogy a 89. percben Dzeko fejesét a kapufa mentette, majd a kipattanó labdát Jahics visszalőtte a jobb oldali lécre... (Ehhez képest "semmi" sem volt, hogy az első félidőben Ibricsics fejesét a felső léc hárította.)

A görög-ukrán mérkőzésen nem akadt ennyi izgalom; a gól nélküli döntetlen látszólag az ukránoknak kedvez, de ők is tudják, hogy a 0-0 számukra sem veszélytelen eredmény.

Szerdán minden elválik. Hat csapatnak kiderül, hatnak meg beborul...

Eddig 26-os a mezőny

A jövő évi vb 32-es mezőnyének 26 részvevője: Dél-Afrika (a rendező), Anglia, Argentína, Ausztrália, Brazília, Chile, Dánia, Dél-Korea, Egyesült Államok, Elefántcsontpart, Ghána, Hollandia, Honduras, Japán, Kamerun, Koreai NDK, Mexikó, Németország, Nigéria, Paraguay, Olaszország, Spanyolország, Svájc, Szerbia, Szlovákia, Új-Zéland.

Afrikai
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.