Elmarad a premier

"Nemkívánatos és nem életképes az Old Firmként emlegetett két glasgow-i óriásklub, a Rangers és a Celtic belépése a Premier League-be" - szögezte le az angol futball-liga a minap kiadott közleményében.

A hagyományosan a protestánsok által támogatott Rangers és a katolikus hátterű Celtic régóta kilóg a skót bajnokságból. A helyi pontvadászatból kimagasló színvonalú rangadóik anyagi vonzereje okán vetődött fel, és tér vissza rendszeresen a gondolat, hogy a két klubnak jobb helye lenne a Premiershipben. Legutóbb a Bolton elnöke, Phil Gartside terjesztette elő a tervet, annak az új koncepciónak a részeként, hogy a Premier League mezőnyét ketté kellene osztani. (A Celtic és a Rangers az újonnan születő "második vonalban" kapott volna helyet.) A javaslat mögött az az egyre ellentmondásosabb helyzet húzódik meg, hogy a mezőnyből kimagasló kvartett, azaz a Manchester United, a Chelsea, a Liverpool és az Arsenal aránytalanul magas bevételre tesz szert a többiekhez képest, a Premiershipben és a Bajnokok Ligájában egyaránt. A bajnok manchesteri együttes csak a televíziós közvetítési díjakból 52,3 millió fontot (15,7 milliárd forint) kasszírozott, míg az utolsó helyre szorult West Bromwich Albionnak "csak" 31,8 millió font jutott.

A skót szurkolók nyilván vegyes érzelmekkel fogadták volna a csatlakozást. Egyrészt a két klub nemzetközi porondon nyújtott teljesítményének nem ártott volna, ha rendszeresen összemérhette volna tudását Anglia legjobbjaival. Másrészt azt biztosan nem bánják a drukkerek, hogy az utazási költségeik nem növekednek tovább, hiszen Glasgow és Portsmouth, a "legdélibb" Premiership-csapatnak otthont adó település között 600 kilométer a távolság...

Egyikük sem maradt talpon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.