Zárás a fényben

A hét végén bemutatkozik a Forma-1 legújabb pályája - őrületes pech a házgazdák számára, hogy a világbajnoki cím(ek) szempontjából érdektelen versenyt rendeznek rajta. Az Abu-Dzabiban felépített építészeti csoda még a sokat látott pilótákat is szájtátásra késztette: az 5555 méter hosszú betoncsík (és környezete) már azt megelőzően rekordokat döntött, hogy autók száguldoztak volna rajta. Monte-carlói mintára egy szakaszon itt is szálloda alatt vezet az út, ám sehol sincs olyan hosszú egyenes (1200 méteres), mint ezen a kikötői pályán. A lelátók, amelyeken ötvenezer néző számára van hely, csak itt fedettek, csupán ez a verseny kezdődik világosban és ér véget villanyfényben, és itt van negyven boksz - természetesen valamennyi légkondicionált.

Alighanem az újdonság varázsának köszönhető, hogy a tétnélküliség dacára megtelnek a tribünök: arról pedig Jenson Button és a meglepetéscsapat Brawn GP "tehet", hogy nem lesz miért izgulni. A brit ugyanis már Sao Paulóban világbajnok lett, és Ross Brawn istállóját sem lehet már megelőzni a konstruktőrök versenyében. Button nem is titkolta, hogy újdonsült királyként elsősorban élvezni akarja a hétvégét, és csupán arra ügyel, hogy vb-elsőként ne égesse magát.

A Forma-1-gyel karnyújtásnyi közelségből most ismerkedő helyi publikum mindazonáltal megkönnyezhet néhány búcsút. Kimi Räikkönen vasárnap ül utoljára a Ferrariban, a helyét elfoglaló Fernando Alonso elköszön a Renault-tól, akárcsak Rosberg a Williamstől vagy Kubica a BMW-től. (A BMW meg a Forma-1-től.)

Az egyetlen, még nyitott kérdés az, hogy a pilóták versenyében Sebastian Vettel vagy Rubens Barrichello lesz-e a második. Amennyiben a brazil javára dől el a páros vetélkedő, úgy a Brawn GP az idén mindent visz. Ahhoz képest, hogy a csapat januárban még nem létezett, nem is olyan rossz eredmény.

"Űrpálya." Hamilton köröz az idén debütáló ringen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.