Debrecen - Fiorentina: Esti mese?

A Fiorentina keretének piaci értékét 167,5 millió, a debreceni garnitúráét 11,5 millió euróra becsülik a nemzetközi tőzsdén; ha nem is minden a pénz, a ma esti BL-találkozó esélyeinek megfogalmazásakor ebből kell kiindulni. Meg abból, hogy a DVSC mindhárom csoporttársa tudja jól: az a csapat, amely pontokat veszít a magyar Hamupipőke ellen, könnyen elbúcsúzhat a Bajnokok Ligájától. Tehát még csak az sincs, amire oda-visszavágós találkozók esetén apellálni lehetne: nevezetesen, hogy a nagy vetélytársnak idegenben megfelel az "iksz"...

A firenzeiek nyilvánvalóan győzni jöttek Budapestre, ahol ugyanúgy 42 ezer néző várja őket, mint legutóbb a Lyont. A kasszasiker óriási, de a francia csapattal szemben az egyéb "bevétel" is jelentős volt (0-4). Az utóbbitól most nem kell tartani, a Fiorentina ugyanis nem az a csapat, amely gólfesztiválokon tobzódik, ellenben szuper profi a rivális játékának elfojtásában, és kreatív labdarúgói jóvoltából prímán játssza a "kontrát".

Az ebben az évadban vívott tizenegy találkozója közül haton nem kapott gólt - még a Liverpooltól sem -, s legutóbb is hatékonyan, egyszersmind tetszetősen futballozott a Juventus vendégeként (1-1).

A lilák teljesítményére jellemző, hogy Dainelli kapta az egész mezőny legmagasabb osztályzatát (8), de nem sokkal maradt el tőle Gamberini (7,5), továbbá Jovetics és Vargas (7-7) sem. Igaz, idehaza Coulibalyt is 8-as érdemjegygyel jutalmazták a Vasas-Debrecen meccs (2-4) után, ám ez senkit nem téveszthet meg... Gamberini egyébként mélyről kapaszkodott fel, mert az Olaszország-Ciprus vb-selejtezőn a nemzetközi sajtó az ő "horrorshow-járól" cikkezett. Mielőtt azonban felszabadulnánk, hogy lám, lám, ezek is csak emberek, nem árt felidézni, hogy a 3-2-vel zárult mérkőzés mindhárom itáliai gólját a firenzei Gilardino szerezte.

A 18 millió eurós Gilardino a Fiorentina második legértékesebb játékosa, de a legdrágább, a zavaros ügyeiről is elhíresült román Mutu (25 millió) újabban ritkán kap helyet a kezdő tizenegyben. A többiek közül Frey kapus 15, Montolivo 14,5, Gamberini 13, Cristiano Zanetti 6,5 millió eurót ér, de Zanettiről azt mondta a középpályás társ Montolivo, hogy jobb, mint a Juventusnak 25 millióért eladott Felipe Melo. A

húszéves Jovetics különszám: őt 9,5 millió euróra taksálják, de - mivel a leggazdagabb klubok is szívesen vinnék már januárban - ez az ár alighanem a múlté. Bizony, innen is lehet nézni, európai léptékkel mekkora összeg az a több mint 7 millió euró, amelyet az UEFA utal át a Debrecennek a csoportkörbe jutásért...

Ráadásul a Fiorentina kiegyensúlyozott csapat. Az előző három évadban előbb hatodik, majd kétszer negyedik volt a Serie A-ban, ahol azért nem a világ legegyszerűbb dolga szériában az élmezőnyben lenni. Az együttesnek talán most nincsenek akkora egyéniségei, mint Albertosi, Amarildo, Antognoni, Batistuta, Roberto Baggio, Dunga, Hamrin, Julinho, Lojacono, Montuori, Passarella, Rui Costa, Sarti, Toldo - azaz a klubtörténet legnagyobb futballistái -, és az ötvenes-hatvanas évek firenzei aranykora is messze van, ám a Debrecen sem álmodhat az első számú európai klubtorna döntőjéről, amelyben a Fiorentina 1957-ben benne volt. (Majd "Maestro Nandi", azaz Hidegkuti edző irányításával 1961-ben KEK-et nyert.)

Ha ma sikerül megszorítani a lilákat, az már eredmény. A pontszerzés bravúr. A győzelem Óz világa: a csodák birodalma.

De lesz-e magyar "Dorothy"-Judy Garland?

Debrecen-Fiorentina

BL-csoportmérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 20.45. Jv.: Thomson (skót).

Debrecen: Polekszics - Bodnár, Komlósi, Mészáros, Leandro - Szakály, Kiss, Varga, Czvitkovics, Laczkó - Coulibaly.

Fiorentina: Frey - Comotto, Gamberini, Dainelli, Gobbi - Santana, Cristiano Zanetti, Montolivo, Vargas - Jovetics, Gilardino.

Bajnokok Ligája

csoportmérkőzések, harmadik forduló

E csoport: Debrecen-Fiorentina, Liverpool-Lyon. Az állás: 1. Lyon 6 pont, 2. Fiorentina 3 (3-1), 3. Liverpool 3 (1-2), 4. Debrecen 0.

F csoport: Barcelona-Rubin Kazany, Internazionale-Dinamo Kijev. Az állás: 1. Barcelona 4, 2. Kijev 3, 3. Inter 2, 4. Kazany 1.

G csoport: Glasgow Rangers-Unirea Urziceni, Stuttgart-Sevilla. Az állás: 1. Sevilla 6, 2. Stuttgart 2, 3. Unirea 1 (1-3), 4. Rangers 1 (2-5).

H csoport: Alkmaar-Arsenal, Olimpiakosz-Standard Liege. Az állás: 1. Arsenal 6, 2. Olimpiakosz 3, 3. Standard 1 (3-4), 4. Alkmaar 1 (1-2).

Nem kezdő a lila kör...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.