Nem lesz rajtuk (fizetési) sapka

A fülvédős mellé fizetési sapkát javasol a hazai pólósok számára Markovits László, a Vasas SC első embere. A klubvezető szerint az egyesületek - dacára a válogatott sorozatban elért három olimpiai aranyának - alig kasszíroznak a jegybevételekből és a tévécsatornák sem versengenek a mérkőzésekért. Ugyanakkor Martin György sportági elnök azt mondja lapunknak: nem az érdeklődéssel, hanem a körülményekkel van a baj.

- Markovits azt nyilatkozta a magyar vízilabdáról a Bors című újságban, hogy "akármilyen magas színvonalon is játsszák nálunk, ez azért amatőr sportág". Mit szól hozzá?

- Azt, hogy ez a klubelnök úr véleménye.

- És mi az öné?

- Annyiban egyetértek az előttem szólóval, hogy mivel nincsenek normális méretű uszodáink, kevesen ülnek a tribünökön. Hiába lenne telt ház Pesten, például a Kőér utcában vagy a Népligetben, az előbbi létesítménybe hatszázan, az utóbbiba kétszázan férnek be. Érdekes módon Egerben nem ritka a háromezer néző.

- Az interjúban az is olvasható, hogy a legjobb játékosok akár havi egy-kétmillió forintot is zsebre vágnak, noha a póló képtelen eltartani magát. Ezt a nézetet osztja?

- Magam is azt gondolnám, hogy a javadalmazás meghaladja a magyar vízilabda anyagi erejét, de még egyetlen szakosztály sem dobta be a törölközőt. Így aztán számomra értelmezhetetlen az aggodalom. A fizetési sapkára vonatkozó felvetést egyébként komolyan vette a szövetség, és felkérte az első osztályú csapatokat tömörítő ligát, hogy véleményezze az ötletet. Információim szerint a ligatagok nemet mondtak az elképzelésre. Ezekután nincs miről beszélni: az egyesületek dolga, hogy mennyit fizetnek a sportolóknak.

- A sportág vezetőjeként miként éli meg, hogy "a tévécsatornák sem versengenek a mérkőzésekért"?

- Nem tudom, ki, mit ért verseny alatt, ezért én inkább a tényeknél maradnék: négy televíziótársasággal, az MTV-vel, a Sport TV-vel, a Digi TV-vel és az RTL Klubbal álltunk tárgyalásban a szombaton kezdődő szezon bajnoki és kupatalálkozóinak közvetítésére. Az RTL és társcége, a Sport Klub győzött.

- Az sem igaz, hogy a válogatott sikersorozatához, illetve a lassanként celebekké váló olimpiai bajnokok népszerűségéhez képest elenyésző a póló hazai rokonszenvindexe?

- Azt hiszem, nem. A magyar OB I az olasz mögött a világ második legerősebb sorozata. Kétségtelen viszont, hogy az érintettek sokkal többet tehetnének a bajnokság vonzóbbá tételéért. Úgy például nem megy, hogy két, egymástól szinte sétatávra játszó fővárosi együttes, az FTC és a Honvéd egyformán délután hatkor kezdi a meccseit. Látja, ez valóban nem profi szemlélet. Mint ahogyan fölfoghatatlan az is: a komoly pólómérkőzések rendezésére Budapesten egyedüliként alkalmas Komjádi uszodát most kezdik felújítani.

- Tehát mégis csak igaza van Markovitsnak?

- Részben igen. Csakhogy nem az érdeklődéssel van a baj, és nem a sportág az amatőr, hanem a körülményei.

Ha tele a lelátó...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.