Rio de Janeiro, szenvedély és bűnözés

Először rendeznek ötkarikás játékokat Dél-Amerikában, amennyiben Rio de Janeiro pályázata célba ér a voksoláson.

Tervezett időpont: augusztus 5-21.

Mottó: Éld át a szenvedélyt!

Küldöttségvezető: Luiz Inácio Lula da Silva köztársasági elnök

A siker reményében a kandidatúra hangsúlyozza: csodálatos város várja az olimpiát. Szenvedély, karneválok, természeti adottságok - szólnak az ajánlat hívószavai. Ennek megfelelően a világhíres Copacabana adna helyet a strandröplabda-viadalnak, a legendás Maracana stadionban rendeznék a nyitó- és záróünnepséget. A NOB illetékesei azonban kissé szkeptikusak a város lehetőségeit illetően: az elvárt 48 ezer szállodai fekhely helyett Rio jóval kevesebb ágyat tud felmutatni. Igaz, a pályázat amolyan unikumként rögzíti: 8500 vendéget a tengerparton horgonyzó óceánjárókon szállásolnának el. Ugyancsak fekete pont a döntéshozók szemében a bűnözési mutatók emelkedése: bizonyos településrészeken a megjelenés nem ajánlott...

Ugyanakkor a pályázat idomul az úgynevezett globális elvárásokhoz: oktatási programok indítása, 400 millió dolláros beruházás az állami iskolák sportlétesítmény-fejlesztési programjába, a fenntartható fejlődés irányelveinek tiszteletben tartása szerepel az ígéretek között.

A versenyek centruma az olimpiai park, valamint annak közvetlen szomszédságában helyezkedő Riocentro Precint lenne, ahol 14 sportág küzdelmeit rendeznék. A sportközpont 11 szakágnak edzéslehetőséget is nyújtana. A sportolók fele kevesebb, mint 10, 75 százaléka pedig alig 25 perc alatt érné el a versenyhelyszíneket. Az infrastrukturális fejlesztések keretében kibővítenék a város nemzetközi repülőterét, teljesen megújulna az elővárosi vasúti közlekedés, új gyorsbuszhálózatot alakítanának ki, továbbá a metró is megújulna.

A különféle gondok, a többi városhoz képest szegényes infrastruktúra ellenére Rio esélyei jónak mondhatók. Nem véletlen, hogy a nagy tekintélyű William Hill fogadóiroda oddsai alapján a második helyre rangsorolja a brazil települést. A karneválok fővárosa ígéri ugyanis a "legizgalmasabb történetet", azaz, ami manapság oly fontos: a sztorit. Nem csoda, hogy Pelé szerint eljött az idő, hogy a játékok elérjenek Brazíliáig. A dániai delegációt vezető államfő pedig egyenesen úgy véli: a kandidáló városok közül csak Riónak van szüksége az olimpiára.

Rio de Janeiro
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.