Madrid, a budapesti olimpia gyilkosa

Tervezett időpont: augusztus 5-21.

Mottó: Mindenkit üdvözlünk!

Küldöttségvezető: János Károly király

A spanyolok nagy erőkkel készülnek Koppenhágára: a "csapatvezető" János Károly király mellett ott lesz a dán fővárosban José Luis Rodriguez Zapatero miniszterelnök és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli örökös elnöke, az immár 89 éves Juan Antonio Samaranch is. Szükség is van a rangos küldöttségre, ugyanis a NOB szemlebizottságának összegzése nem festett túl kedvező képet a fővárosról; a spanyol sajtó rögvest összeesküvés-elméletet gyártott, amely szerint az illetékesek Rio de Janeirót szeretnék helyzetbe hozni. A madridi pályázat mellett szól, hogy a lehetséges versenyhelyszínek majd nyolcvan százaléka elkészült vagy közel áll a készhez.

Gyenge pontnak számít ugyanakkor a 2006-os kerékpáros doppingbotrány, amelynek felderítése még mindig nem fejeződött be, és olyan üzenete van, hogy a spanyolok nem veszik komolyan a tiltott teljesítményfokozók elleni küzdelmet. A madridiak legnagyobb "ellenfele" a nem hivatalos rotációs elv, amely szerint egymást követő két nyári játékokat nem rendeznek ugyanazon a földrészen; mint ismeretes, 2012-ben London lesz a házigazda.

A spanyolok egy már meglévő, 22 ezres létesítmény kibővítésével 70 ezer nézőt befogadó olimpiai stadiont terveznek. Pozitív döntés esetén ott rendeznék az atlétikai versenyeket, és természetesen a megnyitó- és a záróünnepséget. A majdani szervezők mellett az Atletico Madrid futballklub illetékesei is szorítanak majd a koppenhágai sikerért, ugyanis az olimpia után a spanyol főváros kisebbik csapata a felépítendő stadionban játszaná a mérkőzéseit.

Ami a Madrid keleti részén felépítendő olimpiai falu elhelyezkedését illeti, a pályázók ígérete szerint valamennyi versenyhelyszín maximum húsz perc alatt megközelíthető lesz. Az sem éppen hátrány, hogy a spanyol főváros nemzetközi repülőterétől mindössze tíz kilométerre található a majdani falu.

Az ugyancsak delegációtag polgármester, Alberto Ruiz-Gallardón magabiztos az esélyeket illetően. Arra a kérdésre, hogy Madrid 2020-ra is megpályázza-e a lebonyolítást, ezt válaszolta: "Nem, mert még sosem rendeztek olimpiát kétszer egymás után ugyanabban a városban..."

Madrid
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.