Chicago, milliárdokkal és Obamával

Bár méretében mindhárom riválisáétól elmarad, Chicagóval sem éppen kispályás versenyző jelentkezett a 2016-os nyári játékokra.

Tervezett időpont: július 22.-augusztus 7.

Mottó: Ragyogjon a barátság!

Küldöttségvezető: Barack Obama elnök

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb, területét tekintve Budapestnél valamivel kiterjedtebb városában 2,8 millióan, vonzáskörzetével együtt 10 millióan laknak. A "szeles várost" évi 35 milliónyian keresik fel, és csak belső negyedében 30 ezer szállodai szoba fogadja a vendégeket, akik öt repülőtérre érkezhetnek meg. A meglévő, kiváló infrastruktúra az egyik magyarázat arra: a kandidálás célba juttatására személyesen Koppenhágába utazó Barack Obama előző otthona visszafogott, nemhogy a horribilis pekingi, de az athéni költségeket is alulmúló büdzsével készül. Mintegy 5,4 milliárd dollár kiadással számolnak, az eredeti cél pedig az, hogy az összeget az 50 milliót máris összekalapozó magánszektor fedezze. De Illinois kormányzója világossá tette: a pénz nem lehet akadály, így ha kell, a szövetségi állam is bármilyen mélyen a zsebébe nyúl majd. (Ezt 150 millióval meg is kezdte.) Félmilliárd dolláros biztosítás védene a költségek túlfutása ellen.

Chicago (ahogyan azt Obama is tette) minden trendi médiafelületen, a Facebookon, a Twitteren és a Flickren is nyomult, hogy népszerűvé tegye magát. Időnként túlbuzogva (az első emblémát a NOB leállította, mert benne a város látképe az olimpiai lángra hajazott, ami tilos), máskor meg álmosan (egy élelmes fiatalember elhappolta előle a chicago2016.com weboldalt.) A rendezvények magját a metropolisz parknegyede adná. Az 1,1 milliárd dollárból felhúzandó tóparti olimpiai falu tízből kilenc sportolónak biztosítaná, hogy negyedóra alatt elérjen versenyének helyszínére. Ezzel együtt nemcsak városon, de államon kívüli versenyszámok is lennének, így Illinoisnak Indiana és Wisconsin is partnere. A kerékpárversenyeknek például az utóbbiban lévő Madison adna otthont. Nem beszélve a labdarúgótornáról, amelyet Kaliforniától New Jerseyig az államok teljes szélességében tartanának meg, de a döntőt a chicagói Soldier Field arénában rendeznék. Ez a helyszín azonban alkalmatlan olimpiai stadionnak, ezért 366 millió dollárból egy ideiglenes, 80 ezer fő befogadására alkalmas létesítmény állna a város Washington parkjában a pekingi "Madárfészek" itteni utódaként.

Chicago
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.