Szerződéses jogiszony

"Itt már nem is a fiamról vagy a meg nem kötött szerződésről van szó", mondja Tóth László, akit most nevezzünk amolyan futballpapának; "azért szándékozunk perelni a Győrt, mert szeretnénk, ha egyszer precedens értékű ítélet születne a számos morális problémával terhelt magyar labdarúgásban. Hogy mindenki megtudja: miként packáznak itt a gyerekekkel".

Tóth apuka előtt papírok: előszerződés, módosított előszerződés, kórházi zárójelentés, MLSZ-fegyelmi határozat ("mind az igazunkat bizonyítja"), na meg a karriertörténet a tizennyolc éves, 35-szörös korosztályos válogatott Tóth Mátéról.

A srác - kamaszként az FTC játékosa - az olasz Empoliban pallérozódott, amikor hazahívta a mifelénk mintaklubnak tekintett Győr. A felek tavaly júliusban "hivatásos labdarúgói jogviszony létesítésére vonatkozó előszerződést" kötöttek, amelynek első pontja kimondta: a profi kontraktust "legkésőbb a labdarúgó 18. életévének betöltését követő bajnoki szezon első munkanapján (2009. július 1.)" szentesítik. Arra, hogy valóban létrejön majd a megállapodás, Tarsoly Csaba elnök-tulajdonos a futballista és apja, továbbá Egervári Sándor, az ETO akkori szakvezetője előtt vállalt garanciát.

Tóth Máté a múlt ősszel Liga Kupa-mérkőzéseken és a Győr NB II-es csapatában játszott, mi több, az NB I-ben is bemutatkozott. Az idén tavaszszal azonban - állandó mandulagyulladása és magas láza miatt - LK-meccsei mellett mind több időt kivizsgálásokkal töltött; itt kezdődtek a problémák. Miután a panaszok nem múltak, Zselló Ferenc, a kisalföldiek csapatorvosa gégész szakorvoshoz irányította a hátvédet, akinek immár tályogos manduláját a Honvéd Kórházban megoperálták. Tóth, miközben edzőit-vezetőit rendre tájékoztatta állapotáról, két héttel a beavatkozás után, május 15-én újra edzésbe állt, ám ekkorra már leírt ember volt a zöld-fehéreknél: tanulmányi támogatását február óta nem folyósították, közelgő profi szerződése kapcsán pedig még csak szóba sem álltak vele. Pedig Varga Sándor FIFA-licences menedzser időben jelezte, hogy Tóth Máté szeretné megkötni a kontraktust - a védő ezt írásban is tudatta -, ám azt a választ kapta Klement Tibor ügyvezetőtől: erre nincs pénz, a játékos eligazolhat.

A védő - "előszobázások" után - június 30-án azért bejutott Klementhez. Ekkor megint úgy tetszett, szükség van rá, legalábbis a felek megállapodtak: a hivatásos kontraktus megkötésének időpontját július 1-jéről 15-re módosítják. Kisvártatva azonban kiderült: a klub ezt az egyezséget sem kívánja betartani, sőt szabadulna a védőtől. Klement erről szóban tájékoztatta Tóthot, ám amikor a futballista írást kért az elhangzottakról, szavai szerint az ügyvezető azt felelte: vagy pereskedik, és addig sehol sem tud játszani, vagy pedig belemegy a megegyezés felbontásába, s akkor kifizetik neki az elmaradt tanulmányi támogatást, továbbá szabadon igazolhatóvá válik... Aztán a Győr eltiltotta Tóthot az edzésekről is.

Az eljárást Tóthék főként a tárgyalás hiánya és a stílus miatt sérelmezték; maradni már semmiképpen sem akartak Győrben. Pláne, amikor Klement augusztusban, az elmaradt tanulmányi juttatást tárgyaló ülésen azt mondta az MLSZ fegyelmi bizottságának: azért nem fizettek, mert a védő március 21. és június 30. között nem látogatta az edzéseket-mérkőzéseket, kvázi eltűnt. E furcsa magyarázatot a grémium életszerűtlennek minősítette, mondván, ez idő tájt Tóth beteg volt, s erről a klubnál is tudtak (ráadásul a hátvéd a nyáron felkészülési meccseken is föllépett), majd kimondta az egylet szerződésszegését.

Tóth szabadon igazolhatóvá vált, s fél évre a REAC-hoz szerződött; innen próbál most visszakapaszkodni. Apja szerint az a legszomorúbb, hogy ilyen hercehurca ma bármelyik magyar futballistával megeshet; hogy a tehetségek is ki vannak szolgáltatva a fenyegetőző vezetők kénye-kedvének. A polgári per megnyerésére - ügyvédek és szakértők szerint - Tóthéknak nagy esélyük van: iratok és tanúk mellett hangfelvételek is a rendelkezésükre állnak. Az ügyben apa és fia elsősorban morális és erkölcsi győzelmet kíván aratni, másodsorban azt szeretné elérni: Győrött anyagilag is vállaljanak felelősséget a helyzetért. Hátha észbe kapnak végre, hogy Magyarország is Európa része.

Klement Tibor, a Győr ügyvezetője megkeresésünkre nem reagált.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.