Keményen ütnek

Csúcsbeállítás az idén biztosan nem lesz, mindazonáltal Roger Federer újabb nagy lépést tehet egy rekorddöntés ügyében. Richard Sears 1881 és 1887 között megszakítás nélkül hétszer nyerte meg a US Opent; amenynyiben Federer győz a hétfőn kezdődő idei amerikai bajnokságon, hat sikerével egészen közel kerül a nagy elődhöz. A két teljesítmény sportértékét annak dacára nincs értelme összevetni, hogy Sears sporttárs még füves borításon diadalmaskodott, a múltat fitymáló megjegyzésekre pedig - mármint hogy akkoriban az nyert, akinek húr is volt az ütőjén - ügyet sem kell vetni. Sears mellett még két amerikai, Bill Larned és Bill Tilden is hétszer győzött, utóbbi kettő azonban nem megszakítás nélkül. Jimmy Connors és Pete Sampras ötszörös bajnokok, mint Federer, csak nem zsinórban.

A nőknél bizonyos Molla Bjurstedt Mallory a csúcstartó a maga nyolc elsőségével. Megszakítás nélküli sikersorozata négy győzelmet számlál, de ilyesmivel a kellemes emlékű Chris Evert is büszkélkedhet. A US Open amúgy a második legrégebbi GS-verseny: 1881-es indulásával csupán négy évvel késte le a még legendásabb Wimbledont. Akkoriban amatőrök voltak a játékosok, nem úgy, mint manapság, amikor egy jó szereplés akár egész életre szóló anyagi biztonságot teremthet. Aki például az idén megnyeri a női vagy a férfi egyest, 1,6 millió dollárral gazdagodik, de még az első forduló veszteseinek is 19 ezer dollár a bánatpénzük. A US Openen még "bónusz" is növeli a játékkedvet: aki ugyanis megnyeri a versenyt, ráadásul az amerikai kemény pályás viadalokon a legtöbb pontot gyűjtötte, az a végén 2,6 milliót kasszírozhat.

Ami az idei sorsolást illeti, a férfiaknál a címvédő, nem is titkoltan 16. Grand Slam-győzelmére készülő Federer nem panaszkodhat: első ellenfele a 18 éves, a világranglistán 1364., ennél fogva szabad kártyával megsegített amerikai Devin Britton lesz. A svájci riválisai azonban nem lehetnek nyugodtak: a 2. helyen rangsorolt Andy Murray akár pórul is járhat, hiszen a nagy tehetségnek tartott lett Gulbisszal kezd; a verseny elején, "hideg" ütővel bármi megtörténhet. Rafael Nadal - aki igen régen volt 3. kiemelt - sem boldog, neki a francia Gasquet jutott, aki pillanatnyilag ugyan csak 46., de volt már 7. is, vagyis az érzés ott van a kezében. Nem járt jól Novak Djokovics (4.) sem, ő a rutinos horvát Ljubiciccsel futott össze.

A nőknél a világelső Dinara Szafina a 18 éves ausztrál Olivia Rogowskával (167.) játszik gyaníthatóan kellemes edzőmérkőzést, a címvédő Serena Williams a szintén amerikai, csak valamivel eredménytelenebb Alexa Glatch (103.) ellen rajtol. Szávay Ágnes (32.) Shahar Peert kapta ellenfélül; senkit ne tévesszen meg, hogy az izraeli momentán a 63. a világranglistán: volt 15. is, ráadásul tavalyelőtt a legjobb nyolc között volt Flushing Meadow-ban. Czink Melinda (50.) alighanem jobban járt az olasz Camerinnel (86.), igaz, győzelme esetén elkerülhetetlenül beleszalad Serena Williamsbe, míg Szávaynak csak a harmadik fordulóban következne Szvetlana Kuznyecova (6.).

Búcsúzott Marosi Katalin a US Open selejtezőjének 2. fordulójában, miután 7:6, 6:2-re kikapott a francia Pintől.

Értékes trófeák...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.