Tojástükör

Monday night match hihetetlen nézettségi adatokkal, hárommillió dollár egy félperces reklámért a Super Bowl közvetítésekor; az amerikai futball a népszerűsége csúcsán. Mindeközben Magyarországon alig esik szó a játék őséről: a rögbiről. Pedig azt sisak nélkül játsszák...

A rögbit hagyományos formájában csapatonként 15-en játszszák. Az az együttes nyeri a mérkőzést, amely több pontot gyűjt a kétszer negyvenperces játékidő alatt. Öt egység a jutalom, ha a jellegzetes, tojás alakú labdát sikerül az ellenfél célterületére juttatni, s további két pont következik, ha a jutalomrúgás is eredményes. A büntető, valamint a droprúgás három egységet ér. A hagyományos játékforma, az úgynevezett uniós rögbi alapszabályai a fentiek.

A sportágban azonban több formula is kialakult; a különbséget elsősorban a játékosok száma jelenti. Nem túl komplex a jelenség magyarázata: a külföldön szolgáló katonák nem mindig tudtak 30 embert összeszedni egy-egy derbire, így annyian játszottak, ahányan éppen voltak. Így alakult ki a 13-as, úgynevezett ligarögbi, valamint a rendkívül látványos 7-es játék is.

Utóbbi esetében ugyanakkora játéktéren játszanak a csapatok, mint a 15-ös formátumban, de csak kétszer hét percig. Gyorsan sikeressé és közönségvonzóvá vált a 7-es játék, így akár már a 2016-os olimpián szerepet kaphat az ötkarikás programban is. A minimaista megoldás a sportágnak egyébként is jót tett, mert a villámjátékban olyan, a 15-ös rögbiben "ismeretlen" nemzetek is biztató eredményeket érnek el, mint Portugália vagy éppen Tunézia.

A nemzetközi szövetség nem igazán támogatja a 15-ös rögbi olimpiai debütálását. A magyarázat jellege a labdarúgás elöljáróinak indoklására hajaz: az uniós rögbiben négyévente rendeznek világbajnokságot, s a torna elképesztő hasznot hajt a sportági szervezetnek. Egy jól működő, profitorientált sportág esetében nem cél az olimpia, hiszen akkor már kétévente csapnának össze a legjobbak. A sportág prominensei - nagyon is érthető okokból - nem adják a showt. (Nem véletlen, hogy a futball is csak a második vonallal jelentkezik a játékokon.)

További párhuzam: a rögbiben a Bajnokok Ligájához hasonló nemzetközi klubtorna működik Európában. Az egyik neves sörmárkáról elnevezett seregszemlére azonban csak az európai rögbi krémjét prezentáló hat nemzet (Anglia, Franciaország, Írország, Olaszország, Skócia, Wales) delegálhat együttest. Még kvalifikáció sincs... A világ legjobb játékosai így természetszerűleg ezekben az élcsapatokban tömörülnek.

Ugyanakkor egy-egy nemzetközi válogatott torna már más kávéház. Ott nemcsak az említett szextett indul eséllyel harcba az érmekért. Sőt... Ausztrália, Dél-Afrika, Új-Zéland is kiváló csapattal bír, de a csendes-óceáni szigetvilág olyan kevéssé ismert országai, mint Tonga, a Fidzsi-, vagy éppen a Cook-szigetek is igazi rögbiparadicsom.

Bár Magyarországon a sportág ismertsége és népszerűsége korlátozottnak mondható, versenyrendszere egyre szélesedik. Az idény nyáron már strandrögbi tornát rendeztek Gyöngyösön, a Bajnokok Ligája-szerepléstől azonban már csak objektív akadályoknál fogva sem kell tartani...

"Hetes" rögbi:

 

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

 

Elbír a túlerővel
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.