Figyelem, emlékest!

Finoman fogalmazva sem mindennapi esemény lesz ma a Puskás Ferenc stadionban, mert ötvenöt éve először fordul elő, hogy barátságos mérkőzésen találkozik Budapesten a magyar és a román válogatott. Az 1954-es nézőszámot (93 ezer) képtelenség reprodukálni; az akkori eredményt (5-1) is csak elvben lehet. Már az egygólos győzelem is nagyon nagy siker lenne, mivel huszonnyolc esztendeje történt meg legutóbb, hogy nemzeti együttesünk nyerni tudott Románia legjobbjai ellen (Népstadion, 68 ezer néző, gól: Fazekas). Az azóta lejátszott hat találkozón egyetlen magyar gól esett (Hrutka szerezte 1998 őszén, Budapesten), és két döntetlen mellett négy vereség szerepel a statisztikában.

A nem túlságosan rózsás helyzetet mindenesetre megkönnyítheti, hogy a ma esti ellenfél az utóbbi évtizedek leggyöngébb román válogatottjai egyikének látszik, tekintettel arra, hogy vb-selejtezőcsoportjában csupán a Feröer-szigetek amatőrjei vannak mögötte; meg arra is, hogy a múlt évi, egypontos és egygólos Eb-szereplés óta mindössze tizenegy gólt ért el kilenc mérkőzésen. Négyszer győzött ugyan (Lettország 1-0, Feröer 1-0, Grúzia 2-1, Litvánia 1-0), de kicsik ellen és minimális különbséggel, miközben szintén négyszer alulmaradt (Litvánia 0-3, Horvátország 1-2, Szerbia 2-3, Ausztria 1-2). A listát a franciák elleni 2-2 egészíti ki, ám mielőtt ránk is átragadna a mai magyar futball köreit hovatovább általánosan jellemző hurráhangulat, idézzük fel, milyen simán intézte el a Steaua az Újpestet az Európa Ligában...

A két ország labdarúgó-vezetése között szintén van különbség, mert minálunk Albániában és Máltában már Dél-Afrikát látják, míg Romániában azt emlegetik: a cél a kijutás a 2012-es Eb-re. A feladat megvalósítását fiatal edzőre bízták; a negyvenéves Razvan Lucescut az idén áprilisban iktatták be. A tréner eddig százszázalékos, de szövetségi kapitányként még csak egy meccsen van túl. A holland Erwin Koeman viszont már a tizenkettedik találkozón irányítja a magyar válogatottat, és eddigi mérlege (6 győzelem, 3 döntetlen, 2 vereség) jobb a vártnál, még akkor is, ha a jelenlegi világranglista első huszonöt helyezettje közül csak négy akadt az útjába.

Most talán nem az eredmény az elsődleges, hiszen az MLSZ a februárban meggyilkolt kézilabdázó, Marian Cozma emlékére rendezi a találkozót, így a legfontosabb az ehhez méltó légkör. A szövetség vállalkozása amilyen jó szándékú, olyan merész, hiszen tudjuk jól, néhány ezer effélére szakosodott ember milyen hangulatot tud kelteni itt is, ott is egy-egy magyar-román párharc alkalmával (vagy bármikor). Hogy lehet-e mégis szó szerint barátságos a mérkőzés, az nagy kérdés.

Ám, ha kiderülne, hogy nem lehet, az ezúttal kiváltképp gyászos volna...

További barátságos mérkőzések ma délután és este: Oroszország-Argentína, Észtország-
Brazília, Dánia-Chile, Ukrajna-Törökország, Svédország-
Finnország, Svájc-Olaszország, Hollandia-Anglia, Csehország-
Belgium, Albánia-Ciprus, Bosznia-Hercegovina-Irán, Montenegró-Wales, Bulgária-
Lettország, Luxemburg-Litvánia, Málta-Grúzia, Ausztria-
Kamerun, Írország-Ausztrália, Lengyelország-Görögország, Liechtenstein-Portugália, Észak-Írország-Izrael, Izland-
Szlovákia, Macedónia-Spanyolország, Örményország-Moldova, Dél-Afrika-Szerbia.

Vb-selejtezők. Európai 3. csoport: Szlovénia-San Marino. 4. csoport: Azerbajdzsán-Németország. 6. csoport: Fehéroroszország-Horvátország. 7. csoport: Feröer-szigetek-Franciaország. 9. csoport: Norvégia-Skócia.

Magyarország-Románia

Barátságos mérkőzés, Puskás Ferenc stadion, 20. Jv.: Vnuk (szlovák).

Magyarország: Babos (22-szeres válogatott) - Bodnár (39), Vanczák (40), Juhász (44), Bodor (19) - Gera (60), Dárdai (57), Hajnal (30), Tóth B. (26), Dzsudzsák (18) - Rudolf (7).

Románia: Coman (10) - Dananae (-), Radoi (53), Chivu (64), Nesu (5) - Mara (8), Apostol (1), Ghoiane (12), Nicu (1) - Marica (32), Danciulescu (7).

Tűzszerészeti vizsgálatot kért a Román Labdarúgó Szövetség abban a budapesti szállodában, amelyben a válogatottat helyezték el. Ionut Lupescu, a szövetség igazgatója a Mediafax román hírügynökségnek elmondta: csak elővigyázatosságból kérték a vizsgálatot, éjszaka nehogy ki kelljen üríteni a hotelt egy esetleges bombariadó miatt, mint júliusban, az Újpest-Steaua mérkőzés előtt. A szakemberek nem találtak semmi gyanúsat.

Kivételes alkalom: a románok megnyerték legutóbbi vb-selejtezőjüket. A litvánok elleni, idegenbeli meccsen Marica (jobbról) szerezte a győztes gólt (1-0)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.