Tiszta Bolt

Bár már jó hete véget ért a Tour de France, a francia sajtó még mindig nem képes napirendre térni néhány kerekes teljesítménye felett. Már csak azért sem, mert francia kutatók számításai szerint ember olyan gyorsan nem tekerhetett fel egy hegyre, mint ahogy azt például Alberto Contador tette. Hiába volt felemelő látni, ahogy az űrbéli tájon, a legendás Mont Ventoux-n mintegy félmillió ember várta a mezőnyt, mert lehangoló volt ugyanakkor végignézni, hogy a spanyol bringás, a viadal későbbi győztese lihegés nélkül teker át a célvonalon.

Szép teljesítmény egy "tiszta" sportolótól; igaz, a neve néhány éve ott virított a híres "doppingdoktor", Eufemio Fuentes ügyféllistáján, de a vádat ejtették ellene. Nem sokkal Contador után érkezett a célba a 37 éves Lance Armstrong, aki négy év kihagyás után is dobogós volt a körversenyen. Az ellenőrök néhány esztendeje doppingszerek nyomaira leltek az amerikai kerekes archivált mintájában; az ügy elhalt.

A vasárnap véget ért "vizes" világbajnokság hozott egy kazal világcsúcsot, amelyeket az egyebek mellett a NASA mérnökeinek részvételével kifejlesztett űrdresszekben úsztak a néha valószínűtlen formajavuláson átesett sportolók. A sportági világszövetség mintegy az úszás technikai sporttá változását megelőzendő bejelentette: száműzi versenyeiről a high-tech felszereléseket; az más kérdés, hogy az újonnan felállított rekordok sorsáról senki nem beszél.

Lebukott ellenben Yohan Blake síkfutó, a jamaicai 4x100-as váltó tagja, aki néhány honfitársával együtt pozitív tesztet produkált egy hazai versenyen. Az atléta edzője azonos a világgal olykor bohóctréfákat űző Usain Bolt mesterével. Bolt zseniális sprinter, kétszázon konkrétan térdemeléses produkcióval nyert olimpiát úgy, hogy az utolsó méterekre nem maradt egyéb teendője, mint a mellét verni ünneplés gyanánt. Persze: Bolt tiszta. Miért is ne lenne az...?

Amúgy a konklúziót megfogalmazva alkalom kínálkozna egy antiglobalista kirohanásra. Hogy tudniillik a sport iparággá modernizálódott, s milyen szép idők voltak, amikor se szponzor, se vitamin, ellenben a részvétel volt a fontos, csak hát efféle forradalmi retorikának a kortárs sporttársadalomban értelme nincs sok.

Lehet keseregni azon, hogy néhány, immár profitorientált multinacionális szervezetként működő szövetség szenteskedő piárja mellett/mögött hogyan ad maskarát mutatványosaira, de a szórakoztatóipar mérete és gazdasági potenciálja okán úgy sincs már visszaút.

Bár Coubertin meg Brundage nem erről álmodott.

A győztesnek járó pezsgő mint hatalmas injekciós tű. Az út szélén nem csak drukkerek, de az állandó dopping-sztorik miatt megundorodott tiltakozók is lehetnek
The pack of riders cycles past a spectator with a giant syringe during the 13th stage of the 96th Tour de France cycling race between Vittel and Colmar, July 17, 2009. REUTERS/Bogdan Cristel (FRANCE SPORT CYCLING)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.