Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!

Bocsánatot kért a román szurkolók viselkedéséért és - a lapunkban is közzétett - minősíthetetlen transzparenséért az Adevarul, a legnagyobb román napilap. Mint emlékezetes: a múlt heti Steaua-Újpest Európa Liga-selejtezőn a bukaresti együttes szurkolói a következő szövegű, magyar nyelvű felirattal kavarták fel az érzelmeket: "Mennyi ideig tartja egy magyar nő a szart magában? 9 hónapig."

Az Adevarul (Igazság) szerkesztősége a gesztus kapcsán ezt írta a Népszabadságnak:

"A múlt héten a Ghencea stadionban olyan ország csapatával mérkőztek meg a hazaiak, amely ország szívből siratta Marian Cozma kézilabdást. A Steaua-Újpest szép mérkőzés lehetett volna, de egy semmirevaló kéz írt egy nyomorúságos szalagplakátot, melynek szövege súlyosan sértette a magyarokat, s ezt a plakátot a mi drága román nemzeti zászlóink mellett tartotta közszemlére, hoszszú időn át, néhány ember. Nemzeteinket milliók kötik össze, akik Jenei Imre és Bölöni László nyelvét beszélik, és nem választhatnak el azok, akiknek a helye a börtönben volna. Pontosan ezért a budapesti visszavágó előtt a milliónyi román szurkoló nevében, akik tisztelik ellenfeleiket és a más ország polgárait, az Adevarul szerkesztősége elhatározta, hogy bocsánatot kér nemzetszomszédjától azok helyett, akiknek ezt meg kellett volna tenniük. Méltó dolog alázatosnak lenned azokkal, akiket egy nemzettársad megalázott. Sokan viszolygunk ezektől a köztünk élő nem emberektől. Azért, mert büszkék vagyunk, azért, mert európaiak vagyunk, azért, mert újságírók vagyunk, és azért, mert az emberinek nincsen nemzetisége, Magyarország, szépen kérünk, bocsáss meg!"

A lap az UEFA fegyelmi bizottságát is tájékoztatta a román drukkerek tettéről. "Figyelembe véve, hogy a fegyelmi hatóság és a román klub nem reagált elítélően, s figyelembe véve a Steaua szurkolóinak visszaeső statútumát: maximális büntetéseket várunk. Az effajta viselkedés nem méltó az Európai Unió polgáraihoz, nem tolerálható a labdarúgás családja által, főleg, hogy a Steaua elnöke az Európai Parlament képviselője is."

Idekapcsolódó hír: az UEFA fegyelmi bizottsága eljárást indított az Újpesttel szemben az együttes szurkolóinak bukaresti viselkedése miatt. A testület - amely romániai összecsapás kapcsán már beidézte a Steaua illetékeseit - várhatóan csütörtökön határoz. Mint emlékezetes: az újpesti drukkerek Nagy-Magyarország- és árpádsávos zászlókkal, rasszista tartalmú feliratokkal és rigmusokkal érkeztek Bukarestbe.

Nemes Károly, az Újpest sajtófőnöke lapunknak elmondta: miután a bukaresti esetet a "klubon túlmutatóan" kell értelmezni - ott Magyarországot, a hazánkban élő embereket sértették meg -, sem az egylet, sem a szurkolótábor nem tervez az Adevaruléhoz hasonló gesztust. A Megyeri úti vezetők arra kérik drukkereiket, hogy ne hozzanak magukkal transzparenst - olyat sem, amelyet a magyar jogszabályok engedélyeznek, de félreértésre adhatnak okot -, s tartózkodjanak a sértő, rasszista, antiszemita megnyilvánulásoktól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.