Rongyrázás a medencében

Bár pápaválasztás momentán nem esedékes, még öt nap, és Rómában felszáll a fehér füst. A "vizes" világbajnokságon vasárnap mutatkoznak be az úszók, s velük együtt azok az új dresszek is, amelyek az utóbbi hónapokban tematizálták a sportágat: a tudósítások nem a lábtechnikákról, nem a fordulókról, s még csak nem is a doppingvádakról szóltak, hanem arról, hogy vajon a ruha teszi-e az (úszó)embert.

A hich-tech szereléseket először a Speedo fejlesztette ki, s az ügy komolyságát mi sem jelzi jobban: a NASA-val, az amerikai űrkutatási hivatallal szoros együttműködésben. Az Egyesült Államok versenyzői által viselt "szkafandereket" a pekingi olimpián még irigykedve bámulták a többiek, mára viszont valóságos harc (ahogyan Kiss László szövetségi kapitány fogalmaz: "rongyos háború") bontakozott ki: előjött az új, másodpercekben mérhető javulást eredményező ruhával az Arena, a Jaked, és még jó néhány más sportszergyártó, jókora dilemma elé állítva a főszereplőket. Melyiket válasszuk? - szólt az adekvát kérdés a vb-t megelőző időszakban, de mára - mint világszerte - a hezitálásnak vége, megszületett a döntés.

Noha az Arenával hosszú távú kapcsolatban álló hazai szövetség teljes szabadságot adott a sportolóknak - azzal a kitétellel, hogy a szerződésszegésből fakadó károkat az érintettek klubjainak kell megtéríteniük -, végül valamennyi válogatott úszó e márkát (X-Glide) viseli majd Rómában.

Kiss szerint a magyaroknak nincs okuk az aggodalomra: szerelésük egyike a jelenleg hozzáférhető három legjobb dressznek. Úszóink zöme az úgynevezett full body, vagyis teljes testet fedő ruhában csobban majd; a vegyes specialista Cseh László mellett, bár hosszan meditált, várhatóan Gyurta Dániel is ilyenben - nem pedig az általa korábban favorizált "biciklisnadrágban" - áll rajtkőre fő számában, 200 m mellen.

- Azért még mindig teljes a zavar az úszók fejében - magyarázza Kiss. - Aki jó eredményt ér majd el, az természetesen elégedett lesz a választásával, aki viszont kudarcot vall, nyilván hibáztatni fogja magát: miért nem egy másik gyártó ruhája mellett döntött. Nem normális dolog ez...

A kapitány hozzáteszi: az egész cirkusz haszonélvezői a sportszereket előállító cégek, melyeknek ebbe a sportágba is sikerült becsempészniük a pénz hatalmát. Idekapcsolódó, nem mellékes körülmény, hogy e helyzetben vajon miképpen lehet megóvni az utánpótlássportot. A kérdésre villámgyorsan megszületett a válasz: a magyar szövetség - jó néhány más nemzeti szervezethez hasonlóan - úgy határozott, hogy a fiatalok hazai rendezésű versenyein megtiltja az új szerelések használatát, ezzel óva az esélyegyenlőséget.

Kiss úgy véli, a forradalmi változás nyomán Rómában könnyen elképzelhető a világcsúcseső, noha a Foro Italico medencéje nem éppen ideális helyszín a rekorddöntögetésre. Amíg tavaly, Pekingben három méter mély vízben tempózott a mezőny, addig az olasz főváros létesítményében csupán 2,10 a vízmélység, vagyis a felhajtóerő kisebb, így kevésbé segíti az úszókat.

Ezzel együtt semmi kétség: felhajtás már a rajt előtt is van, nem is akármilyen méretű. Ruhásszekrénynyi.

A csupán egy milliméter vastagságú "űrruhák" legjellemzőbb tulajdonsága, hogy összepréselik a testet. Kompressziót gyakorolnak az izmokra is, melyek így hatékonyabban működnek. A szupertitkos, impregnált anyagból készült dresszek könnyedén a víz felszínén tartják az úszókat, akik - szinte kivétel nélkül - jobb időkre képesek, mint korábban. A szerelések közül a legdrágábbak mintegy 400 euróba kerülnek, s mindössze három-négy alkalommal viselhetők.

Cseh László és a csodadressz
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.