Hagyd a pénzt, és fuss!

Érdekes összefüggést állapított meg az Athlinks.com szakportál a maratonszintidők teljesítése és a gazdasági helyzet között Amerikában. Tavaly és tavalyelőtt még kevesebben futottak jó időket - tréning helyett inkább állásuk miatt idegeskedtek, és küzdöttek az egyre rosszabb munkaerőpiacon -, majd a tömeges leépítések 2008 végi kezdete óta megfordult a helyzet.

Szinte szárnyakat kaptak a hosszútávfutás amerikai szerelmesei. Egy gyakran használt mutatót, a Boston-maraton szintidejét tekintve például 2009-ben 39 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a megfeleltek száma; ez a 35 évnél fiatalabb férfiak korcsoportjában például 3 óra, 10 perc, 59 másodpercet jelent. Az idők annak ellenére jobbak lettek, hogy időközben a maratonversenyeken való részvétel több mint öt százalékkal nőtt, márpedig ez a tapasztalatok szerint több kezdő futót és gyengébb eredményeket szokott jelenteni.

A recesszió hivatalos kezdete, 2007 decembere óta 7,2 millióan kerültek az utcára az Egyesült Államokban. A munkanélküli-járadékból már kiesetteket és az alulfoglalkoztatottakat tekintve inkább 20 milliós ez a tábor. - Az embereknek strukturálni kell az idejüket. Nem ülhetnek egész nap tétlenül - mondta a The Wall Street Journalnek John Korff, a New York-i triatlon versenyigazgatója.

Pontosan így tett például a San Diego-i Zach Goldman, miután elveszítette jól fizető ingatlanos állását. Most nemcsak tréningezni van ideje "teljes munkaidőben", de spórolt pénzéből arra is telik, hogy külföldi versenyeken vegyen részt. A New York-i triatlonversenyre, amelyre pedig 225 dollár (44 400 forint) a nevezési díj, az idén 22 perc alatt beteltek a helyek, míg tavaly nyolc óra kellett ehhez.

Eva Solomon Michiganben - az autóipar csődjével összefüggésben az USA ötven állama közül itt a legmagasabb a munkanélküliség, 14,1 százalék - bolondnak tartotta magát, amikor tanári állását feladva éppen a legnehezebb időkben fogott női triatlonversenyek szervezésébe. De, mint kiderült, épp erre volt szükség. Gyorsan betelt a 400 hely, és "ahogy hazaértem a versenyről, két óra múlva sorra jöttek a hálálkodó üzenetek. A levélírók megköszönték, hogy 80 dollárt fizethettek nekem, és ezért úszhattak, kerékpározhattak, futhattak."

Nemcsak Michiganben van ez így. Az IDEA fitneszklub-szövetség tagklubjaiban átlagosan 18 százalékkal több tagsági kártyát adtak ki az idén Amerika-szerte. Van, aki anynyira rákapott a futás ízére, hogy már új állását is sajnálja. A chicagói Claudia Becque csaknem olimpiai szintidőt, 2 óra 44 percet futott azt követően, hogy januárban leépítették. Most azt fontolgatja: önként vonul félállásba, hogy több ideje legyen újonnan felfedezett hobbijára.

Runners dressed in business attire participate in the 113th running of the Boston Marathon in Natick, Massachusetts April 20, 2009.    REUTERS/Adam Hunger   (UNITED STATES SPORT ATHLETICS)
Runners dressed in business attire participate in the 113th running of the Boston Marathon in Natick, Massachusetts April 20, 2009. REUTERS/Adam Hunger (UNITED STATES SPORT ATHLETICS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.