Magyar-római birodalom

Sietős tempója miatt egy esztendő alatt másodszor okozott gondot a rendezőknek Szávay Ágnes. Tavaly azzal, hogy már az első fordulóban kiesett, most szombaton meg azzal, hogy röpke egy óra alatt legyőzte Alona Bondarenkót. Miután Patty Schnydernek délben le kellett játszania - ha úgy tetszik, be kellett fejeznie - az orosz Klejbanovával szembeni, pénteken elkezdett mérkőzését, még a Gallovits Edina elleni (győzelemmel zárt) elődöntő is várt rá. Két fellépése között valamennyi pihenő járt a svájcinak, így Szávay sietsége felborította a programot; erre mondják, hogy nagyobb baj sose legyen.

Noha Ági nem volt elégedett a Bondarenko elleni teljesítményével, semleges nézők szerint ilyen látványosan - és eredményesen - még nem játszott a Rómain. A 6:1, 6:2 annyira kikészítette a világranglistán Szávayt egy pozícióval előző ukránt, hogy kétségbeesésében sírva fakadt.

Annál mosolygósabb volt a hétvége Ági - és a Római Teniszakadémia közönsége - számára. A zsúfolásig megtelt (háromezer néző!), igazán mutatós, a legendás Asbóth Józsefről most elnevezett centerpálya publikuma vasárnap mindössze egy játszma erejéig bizonytalanodott el: a döntő nyitószettjét Szávay úgy vesztette el 6:2-re, hogy - kettős hibáinak is köszönhetően - egyetlen adogatójátékot sem nyert. A rutinos és veszélyesen pörgető Schnyder ellen ez nem sok jót ígért, ekkor csupán abban reménykedhettek a szurkolók, hogy a svájci mozgásában előbb-utóbb "jelentkezik" a szombati négy és fél szett. Nem tudni, hogy végül az jelentkezett-e vagy más, mindenesetre óriási változás történt a játék képében, Szávay agresszívabban és pontosabban teniszezett, precízebben adogatott, és 6:4-gyel egyenlített. A döntő játszmában villámgyorsan 5:1-re elhúzott a húszéves magyar, majd Schnyder szervagémjében már volt két mérkőzéslabdája. Ezeket még nem tudta kihasználni, nem úgy a következőt a saját adogatójátékában: a 6:2 azt jelentette, hogy Ági majd' két év szünet után ismét WTA-tornát nyert. A legszebb az egészben az, hogy hazai pályán, lelkes szurkolói előtt. A változó elnevezésű, ezúttal GDF Suez Grand Prix Budapestre keresztelt verseny történetében ő az első magyar győztes. Jutalma 37 ezer dollár, és - aminek talán most jobban örül - 280 világranglistapont. Nyitva az út fölfelé...

Megkapaszkodott a Davis Kupa Euro-afrikai zónjának II. csoportjában a magyar teniszválogatott, miután Gödöllőn 3:2-re legyőzte Moldova együttesét. A hét végi eredmények: Balázs Attila, Varga Róbert-Radu Albot, Andrej Ciumac 6:3, 4:6, 4:6, 7:5, 6:4; Balázs-Andrej Gorban 6:4, 6:0, 6:4; Lukács Dénes-Albot 3:6, 2:6.

Negyeddöntő a DK Világcsoportjában: Csehország-Argentína 3:2, Izrael-Oroszország 4:1, Horvátország-Egyesült Államok 3:1, Spanyolország-Németország 3:2.

Szávay: Megvan!
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.