Ecclestone nem engedi el a Forma-1-et

"Harmincöt évet áldoztam az életemből a Forma-1-re. Felbomlott a házasságom, ezért átkozottul nem hagyom, hogy minden összeomoljon egy semmiség miatt. Ha elemezzük a problémákat, kiderül, hogy nincs köztük olyan, amelyet ne lehetne könnyedén megoldani" - ezek Bernie Ecclestone szavai. A The Times című lapnak a 78 éves brit üzletember.

Az F-1 jogtulajdonosa azt is elmondta, hogy amennyiben a Forma-1-es csapatok többségét tömörítő szervezet (FOTA) valóban elkezd előkészíteni egy rivális sorozatot, perek özöne kezdődhet. "Mindenki beperelne mindenkit, és végül egyetlen bajnokság sem lenne. Nem lenne semmi, az lenne a vég, a totális katasztrófa" - fogalmazott Ecclestone.

- Erőfitogtató műbalhéról van csupán szó, vagy ellenkezőleg, a Forma-1-es sorozat a haláltusáját vívja? - a kérdést Frank Tamásnak, a Hungaroring Sport Zrt. alelnökének tettük fel, aki köztudottan Ecclestone egyik bizalmasa.

- A helyzet sokkal komolyabb, semmint hogy műbalhénak mondhatnánk - vélekedik Frank. - Elvek és érvek ütköznek, ezért a kibékíthetetlennek tetsző ellentét. Max Mosley, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnöke azt szeretné, ha valamennyi csapat ugyanazzal a motorral versenyezne, mert így igazságosabb lenne a sorozat. A gyári csapatok azonban, érthető módon, nem örülnek ennek, és nekik is igazuk van: a Ferrarit vagy a Mercedes-motort használó McLarent nehéz lenne meggyőzni, hogy menjen "egyenerőforrással", amikor van saját fejlesztésűje is.

Frank Tamás hozzátette: a költségcsökkentési ötlettel tulajdonképpen valamennyi istálló egyetért, csak annak ütemezésével nem. Egy ilyen nagyságrendű változtatást nem lehet egyik napról a másikra, ha úgy tetszik, akár egyik idényről a másikra végrehajtani. Ami a csapatok által létrehozandó sorozatot illeti, Frank úgy véli, hogy annak megszervezése egyáltalán nem egyszerű feladat. Helyszínek akadnának - elsősorban azok a pályák, amelyeket Ecclestone kipottyantott, például Magny-Cours, Montreal vagy Silverstone -, ám új szponzorokat becserkészni már bonyolultabb feladat, nem is beszélve a televíziós jogokról.

- Vasárnap este, amikor eljöttem Silverstone-ból, Ecclestone úr megnyugtatott, hogy mindenképpen megtalálják a megoldást. Azt mondta, hétfőn folytatják a megbeszéléseket, aztán szerdán a FIA világtanácsa ülésezik. Az a baj, hogy a felek túl messzire mentek saját igazuk bizonygatásában, innen presztízsveszteség nélkül már nehéz visszakozni. Ennek ellenére magam is biztos vagyok abban, hogy lesz megegyezés.

Arra a kérdésre, hogy személyében Max Mosley az akadálya a megbékélésnek, a Hungaroring Sport Zrt. alelnöke nem kívánt válaszolni. Az viszont tény, hogy az elnököt az a közgyűlés mozdíthatná el, amely a közismert szexbotránya után megerősítette pozíciójában a britet.

Frank Tamás szerint egy esetleges szakadás végzetes lehet; ha két versenysorozatra hasad a Forma-1, akkor az már sosem lesz olyan, mint egykor volt. "Elrettentő példának ott a tengerentúl: Amerikában kibékíthetetlen ellentétek miatt jött létre a Champs- és az Indy-sorozat, de egyik sem lett anynyira érdekes, mint amilyen az eredeti volt."

Luca di Montezemolo, a Ferrari elnöke nemrégiben azt mondta, hogy a csapata nélkül elképzelhetetlen a Forma-1, Mosley ellenben azt állítja, hogy van élet az olasz istálló nélkül is. Valamelyikük alighanem téved.

Ecclestone szerint a Nyugat hibát követett el, amikor megbuktatta Szaddám Huszein volt iraki elnököt.
Ecclestone szerint a Nyugat hibát követett el, amikor megbuktatta Szaddám Huszein volt iraki elnököt.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.