Balatonring: rajtra váró munkagépek

A jövő tavasszal világbajnoki futamot rendeznének a Balatonringen, ám a Sávoly határába tervezett gyorsasági motoros versenypálya helyén még mindig csak gaztengert látni - dübörgő munkagépek helyett. A beruházó szerint a látszat csalóka: a munkálatok jól haladnak, nem lesz újabb csúszás, a ring időben elkészül.

Optimistán nyilatkozott néhány nappal ezelőtt a gyorsasági motoros világbajnokság jogtulajdonosa, a Dorna Sport elnöke a sávolyi Balatonring építési munkálatairól. Carmelo Ezpeleta így fogalmazott: "A Balatonring ügye rendben van, nincs semmi akadálya annak, hogy jövőre megrendezhessék a Magyar Nagydíjat." Noha megnyugtató a MotoGP "Bernie Ecclestone-jának" bizakodása, a Sávolyba látogatókban kétségeket ébreszthet, hogy a somogyi falu határában, ott, ahol a tervek szerint jövő májusban, azaz tizenegy hónap múlva gyorsasági motoros világbajnoki futamot rendeznének, egyelőre nyoma sincs építkezésnek.

Dübörgő munkagépek helyett továbbra is csak gaztengert látni a ring helyén, ez pedig némi aggodalomra adhat okot - legalábbis a tavaly történtek tükrében. Mint arról többször írtunk, a Sedesa-csoport részvételével létrehozott spanyol beruházó konzorcium eredetileg azt tervezte, hogy a 4232 méter hosszú - kiszolgáló létesítményeivel együtt 90 millió euróba kerülő - pályát 2009 nyarán átadják, szeptemberben pedig megrendezik az első világbajnoki futamot, ám a határidőt nem tudták tartani. Emiatt a 2009-es Magyar Nagydíjat törölték a versenynaptárból, s 2010 tavaszára halasztották a ring premierjét. A késést azzal indokolták, hogy a világgazdasági válság miatt nem sikerült a tervezett ütemben finanszírozni a beruházást, nem tudtak megállapodni a Magyar Fejlesztési Bankkal egy 45 millió eurós hitelről.

Noha a tavaly történtek után kétségeket ébreszthet a még mindig érintetlennek tűnő építési terület látványa, Mervó József, a kivitelező Grupo Milton vezérigazgatója szerint nincs ok aggodalomra:

- A munkálatokkal a tervek szerint haladunk. A közművek kiépítésével végeztünk, a telekalakítás lezárult. Már az építési engedélyt is megszereztük. Így pedig hamarosan elkezdődhet a beruházás látványos szakasza, maga az építkezés.

Az eredmények mellett a vezérigazgató beszámolt arról is, hogy továbbra sem kötötték meg a Magyar Fejlesztési Bankkal a hitelszerződést, mert a pénzintézet újabb és újabb pótlásokat kért a beruházótól. Mervó József szerint azonban - mivel már a bank összes kérését teljesítették - heteken belül megkötik a szerződést, s amint megkapják a pénzintézettől a hitelígérvényt, kezdik az építkezést, amellyel kilenc hónap alatt végeznek.

- A fejlesztési bank egy kormányzati előterjesztést követően várhatóan már a napokban meghozza végső döntését a hitelígérvényről. Így pedig a közeljövőben elkezdődhet az építkezés - mondta érdeklődésünkre Suchman Tamás, a sávolyi beruházás kormányzati mentora, majd leszögezte: - A munkálatok jó ütemben haladnak, nincs késlekedés.

Az illetékesek ígérik: jövő májusban itt motorversenyt rendeznek
Az illetékesek ígérik: jövő májusban itt motorversenyt rendeznek
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.