Középpályás berlini fal

Kevés olyan labdarúgó van a világon, aki legalább annyira vitte a pályán, akár az édesapja. Idősebb és ifjabb Dárdai Pál talán nem olyan híres, mint az olasz Cesare és Paolo Maldini, az argentin Juan Ramon és Juan Sebastian Veron vagy az uruguayi Pablo és Diego Forlan, de a "gyerek" miatt nemzetközileg ismertté vált a család, hiszen immár tizenkét éve, hogy a fiú Berlinben futballozik.

Hajlok rá, a Herthánál töltött tucatnyi esztendő - figyelembe véve a sportág több évtizedes hazai agóniáját - hasonló bravúr, akár Pablo Forlan és Juan Ramon Veron hajdani Világ Kupa-diadala a Penarol, illetve az Estudiantes csapatával. Ifjabb Dárdai azonban a külföldi klubban sohasem játszó apukát tolja előtérbe, mondván: „Ha Pécsett elmegyünk valahova, még mindig őt ismerik meg".

Igaz, ami igaz, az idősebb Dárdai sem volt akármilyen középpályás: annak idején ugyanúgy tizenkét évet „nyomott le" a Pécs NB I-es együttesében, mint a fia (eddig) Berlinben, és az 1975-ös tavaszi nyitányon a maximális 10-es osztályzatot érdemelte ki a Népsporttól, mert négyből négy gólt vágott be az akkoriban egymás után hétszer bajnok Újpestnek (4-2). Ezután ajánlatot kapott a valaha szintén nagy hírű Vasastól, de nem ment Angyalföldre, ami kiváltképp érdekes annak fényében, hogy tíz esztendeje a fia állt ellen a Bayern csábításának. Pedig gyerekkorában a müncheni „FC Hollywoodba" vágyott... Hogy miért épp oda? Mert volt egy nagynénje, aki a bajor főváros közelében, Rohrbachban lakott, és ha Dárdaiék meglátogatták, olykor elvitte a famíliát a müncheni Olimpiai stadionba. „Itt szeretnék játszani!" - kiáltott fel a kis Pali, miközben tágra nyílt szemmel bámulta az arénát, s bár felnőttként jó néhányszor megfordult ott, számára a hazai pálya egy másik Olimpiai stadion, a berlini maradt. Már, ha ilyesmi elmondható egyáltalán német létesítményről, magyar labdarúgóval kapcsolatban...

Haza mindig Pécsre járt, sőt - profizmus ide, profizmus oda - rendre lement a régi grundra futballozni. Eleinte megannyi gyerek kiszorult a pályáról, annyian akartak játszani, de öt év elteltével már azt vette észre, hogy csak egyérintőzni tud a barátjával. (Azt, ugye, csak kettesben lehet.) Majd újabb esztendő múltán már pálya sem volt... Egyebek közt így épült le a magyar labdarúgó-kultúra, amelybe nemhogy az apuka, még a gyerek is belenőtt, olyannyira, hogy mindenféle kölyöktornák díjait elhódító tinédzser futballistaként vígan javasolhatta a némettanárának: „Tessék csak beírni a kettest, és nem zavarom az órákat." Utóbb aztán kiderült, hogy nem ártott volna a der, die, dast ugyanúgy átvenni, mint a labdát, ám Németország a müncheni látogatások dacára is elérhetetlenül távolinak tetszett, sőt a labdarúgó-növendék még Budapestre (a BVSC-hez) is úgy ment el, mintha Pécsről Berlinbe költözött volna...

Ma már gulyást vagy halászlét főz klubtársainak, Arne Friedrichnek és Andrej Voronyinnak, de nem egyik napról a másikra lakta be a német fővárost, ahol korántsem csupán a Kurfürstendamm forgataga ámította el. Jóllehet a Hertha másodosztályú volt, amikor odaszerződött, és a Zwickau elleni meccset alig kilencezren tekintették meg a helyszínen, Dárdai csak pislogott a tempótól: „Néztem balra, már jobbra voltak..." Ám nem hagyta magát elbizonytalanodni; máig azt mondja, mindent ennek köszönhet. A szorgalmának, a karakterének. Meg az édesapjának és a feleségének. A papa annak idején valamennyi meccse után értékelte a teljesítményét, és nem kényeztette a gyereket... A hitves pedig a németországi kezdetektől vele volt, s alárendelte az életét a férje karrierjének. Ő sem mindig dédelgette, inkább lelkileg erősítette urát, aki azt mondja, máig haptákban áll előtte. (Mármint a férj az asszony előtt.)

Érthető, ha pszichikailag amúgy sem gyenge hősünk hamar alkalmazkodott a körülményekhez, ami persze sok tekintetben nem volt nehéz, sőt... A németországi feltételektől egyrészt leesett az álla - leginkább az ragadta meg, hogy odakinn egy futballistának semmi mással nem kell foglalkoznia, csak a labdarúgással, az intéznivalókat rábízhatja a klub adminisztrációjára -, másrészt rájött arra: itt, kérem, minden van, csak kifogás nincs. Azt is átlátta gyorsan, hogy a kvalitásaival legföljebb a futball munkása lehet, soha nem lesz olyan művész, amilyennek például Andy Thom mutatkozott. Ám védekező középpályásként beépült a csapatba, és ma már tudjuk: a törzsgárdisták törzsgárdistájává vált. Pedig - megítélése szerint - egyszer sem játszott 10-esre, mint hajdanán az édesapja, viszont hajtott kifulladásig. Régebben jobban bírta a strapát; újabban valamennyi meccs után két napra van szüksége ahhoz, hogy ismét teljesen fitt legyen. Hiába, ha létezik legyőzhetetlen ellenfél, az a biológia... Szerencsére, vasárnaponként csak regenerációs edzés van, hétfőn pedig nincs gyakorlás, így kedden már úgy mehet le a tréningre, hogy mindent bele!

Tudja, mit miért tesz. „Egy futballistának tíz-tizenöt éve van az élete megalapozására, és tisztában kell lennie azzal, hogy pályafutása befejezése után senki nem segít majd rajta" - említi. De Dárdai már a következő másfél évtizedét is látja, mert azt mondja: „A terveim szerint ötvenesztendős koromig Németországban maradok. Ha az érzelmeimet nézem, jobb lenne minél előbb otthon, ám nem az a fontos, hogy én happy legyek. Nem akarok megbántani senkit sem, de nem mindegy, hol nőnek fel a gyerekek, Palika, Marci és Bence..." Kivételt csak az jelenthetne, ha Pécsett teljhatalmat kapna a futballban, és olyanná változtathatná a klubot, amilyennek lennie kell. Ám ez inkább csak álom, bár arra sem volt sok esély, hogy ő legyen az a labdarúgó, aki a legtöbb győztes mérkőzést (107) mondhatja magáénak a Hertha egész történetében.

Ezzel együtt pályafutását „csupán" 9-esre, az életét viszont - mindenekelőtt a családja miatt - 10-esre értékeli. „Az előmenetelem akkor lehetett volna maximális, ha elszegődöm a Bayernhez, és ott is megállom a helyem - véli a berlini „beton". - Amenynyiben a pécsi fekete salakostól a müncheni stadionig jutok, úgy talán még példakép is lehettem volna." Esetleg a vb-szerepléstől... - vetem közbe. „Nem hittem volna, de most tényleg van esély, és nem pusztán azért, mert Oscar-díjas a mérkőzéseink sorrendje. Erwin Koeman ugyanis úgy gondolkodik, és úgy tart edzést, hogy azt érzem, mintha a Herthában lennék. Harminchárom éves és ötvenhétszeres válogatott vagyok, de ezt korábban soha nem tapasztaltam."

Most ez a helyzet a selejtezőcsoportban: 1. Dánia, 2. Magyarország. Dárdai iskolát teremtett azzal a németórával: kiegyezünk a kettessel...

Dárdai csak pislogott a tempótól: "Néztem balra, már jobbra voltak..." Ám nem hagyta magát elbizonytalanodni; máig azt mondja, mindent ennek köszönhet.
Dárdai csak pislogott a tempótól: "Néztem balra, már jobbra voltak..." Ám nem hagyta magát elbizonytalanodni; máig azt mondja, mindent ennek köszönhet.
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.