Mennének, ha hagynák

Látszólag pofonegyszerű, ám jogi huzavonához vezető kérdésben kell döntenie egy amerikai bíróságnak: ki rendelkezhet egy NHL-csapat holléte felett? A sportági profiliga ellenzi ugyanis, hogy egy kanadai milliárdos mindenestül hazájába, mégpedig Hamiltonba vihesse Arizonából a Phoenix Coyotes csapatát.

A Prérifarkasok jelenlegi tulajdonosa, Jerry Moyes a hó elején csődvédelembe menekítette a klubot, amely harminc hitelezőnek összesen 103 millió dollárral tartozik. Elvileg kapóra jönne tehát az eddig messze legjobb ajánlat: Jim Balsillie, a BlackBerry okostelefonokról ismert RIM társfőnökének 212,5 milliója. Ha a terv beválik, az átkeresztelésre is szoruló Prérifarkasok - ilyenek ugyanis a jeges északon aligha szaladgálnak - a hetedik kanadai NHL-együttest alkotnák. A Coyotes költözése hazatérésként is felfogható lenne, hiszen valamikor Kanadában, Winnipeg Jets néven debütáltak. Edzőjük pedig a szintén kanadai jégkoronglegenda, Wayne Gretzky.

Elvileg - a szabályok szerint - a többi 29 NHL-klub többségi szavazattal hagyhatná jóvá vagy utasíthatná el a Coyotes költözését. A Toronto Maple Leafs és a Buffalo Sabres némi kárpótlást kérhetne, mivel a jövevény 50 mérföldes körzetükben játszana, így elszipkázhatná bevételük egy részét. Ám a liga mindennek megálljt intett, és - nem meglepő! - élvezi ebben a három további nagy profi csapatsportbajnokság (amerikaifutball, kosárlabda, baseball) támogatását is. Döntő elemnek tekinthető, hogy Moyes csődvédelembe vitte a klubot; a csődbíróság különleges jogkörökkel rendelkezik, és általában a hitelezők érdekeit - számláik kifizetését - tartja szem előtt. Annyira, hogy a Coyotes ügyvédje szerint az NHL most kutya módjára fut egy autó után...

A liga éppen ezért a csődvédelmi kérelem megtámadására összpontosít. Gary Bettman jelenlegi NHL-főnök különösen nem szíveli a költözéseket; a Buffalót és az Ottawát a csődvédelem dacára is otthon tudta tartani korábban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.