Advertum, punktum

Már a kezdet kezdetén érezni lehetett, hogy sok jó ebből nem sülhet ki... Egy múlt évi kormányhatározat ugyanis kimondta, hogy az állam garanciát vállal az Advertum Kft. 5,2 milliárd forintos hitelfelvételére, melyből a társaság kifizeti a Profi Liga Kft. 3,1 milliárdos tartozását, a további 2,1 milliárdból pedig "médiabirodalmat" hozhat létre. A 3,1 milliárdhoz (szintén állami garanciával) kötvénykibocsátás útján, a Magyar Fejlesztési Bankon keresztül jutott a hazai futball még 2001-ben, ám - visszafizetés helyett - gyakorlatilag "eltapsolta" azt. De ez már ismert történet, a nyíregyházi székhelyű Advertumról viszont az ország nagy részén senki nem tudott, és sokan tűnődtek el: a "médiabirodalmi" szándék reális alapokon nyugszik-e vagy csak vicc az egész?

A nagy ívű elképzelés most összedőlni látszik, mivel a Magyar Közlönyben tegnap megjelentek szerint "a labdarúgás szervezeti és infrastrukturális feltételeinek javítását szolgáló hitelfelvételhez kapcsolódó, állami kezességvállalásról szóló 1031/2008. (...) kormányhatározat hatályát veszti". Veres János, a korábbi pénzügyminiszter tavaly novemberben írta alá a folyósításához szükséges papírokat, ám úgy tudjuk, a bank visszaküldte azokat pontosításra, s a tárca azóta -"talán nem véletlenül" - semmit sem tett az ügyben.

A klubok mindenesetre jól jártak. Megszabadultak a nyomasztó tartozástól, bár vállalták, hogy tizenöt éven belül - a vagyonértékű jogok egy részének átadásával - kamatmentesen visszafizetik a 3,1 milliárdot az Advertumnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a kft. minden profi klub pályáján hat reklámtáblányi felületet értékesíthet, és hozzájut a rádióközvetítési jogokhoz is. Az utóbbiakról azonban nem lehetett tudni, mennyit érnek valójában, hiszen azok eladásának Magyarországon eddig nem volt különösebb hagyománya.

A kalandos meccs vesztese e pillanatban az Advertum; a társaság kénytelen leszurkolni 3,1 milliárd forintot az APEH-nek, igaz, nem kell évi 200 milliót átutalnia a labdarúgó-utánpótlás fejlesztésére, de ez sovány vigasz a számára, mert a jövő nemzedékének fejlődését a nyilvánvalóan elmaradó profitból segítette volna... A "mérkőzésen" azonban még hoszszabbítás lesz, mert érdeklődésünkre Klauszmann Viktor, az Advertum szóvivője, aki ezúttal nem vitte a szót, a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe: "A kormány mai (értsd: csütörtöki - a szerk.) határozata - a már megkötött és a Magyar Államot képviselő Pénzügyminisztérium által elismert egyéb szerződésekre vonatkozóan is - jogszabálysértő, egyben a magyar labdarúgás és a magyar költségvetés számára rendkívül káros. Jelen helyzetben elsődleges feladatunk a Magyar Állam képviselője által jogellenesen okozott kár enyhítése, melyet követően kénytelenek leszünk a fennmaradó, nagyságrendileg több milliárd forintos kárunk megtérítése iránti intézkedéseket megtenni, valamint e jogszerűtlen helyzet előidézőinek felelősségre vonását kezdeményezni."

A kimenetel kétséges, ám az bizonyos, hogy az állam és a futball kapcsolódása eddig nem sok hasznot hozott a magyar labdarúgásnak. Jellemző a 3,1 milliárdos hitel eredeti elnevezése és "felhasználása" közti különbség: a csomagot "reorganizációsnak" nevezték, de a hazai futball nem szervezett újjá az égvilágon semmit sem. Úgyhogy a labdarúgókörök képviselői egyáltalán nem sóhajthatnak fel, mondván: csak az Advertum halad a csőd felé...

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.