Ürülék borítja a Mount Everestet

Fekália és vizelet borítja a Mount Everestet, ez pedig súlyos környezetszennyezéssel és betegségek terjedésével fenyeget – figyelmeztetett a nepáli alpinista szövetség vezetője.

„A hegymászók általában lyukat ásnak a hóba és abba végzik a dolgukat, majd ott hagyják a végterméket” - idézi Ang Tsheringet a BBC.

A gond az, hogy a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin szezononként közel két hónapot töltő mintegy 700 hegymászó és kísérője rengeteg ürüléket és vizeletet hagy maga után. „Komoly egészségügyi kockázata van ennek, a problémát pedig meg kell oldani” - jegyezte meg Dawa Steven serpa, aki 2008 óta takarítja mások szemetét egy-egy expedíció után. Mint mondja, akadnak hegymászók, akik hordozható toalettzacskókat visznek magukkal, és azokat használják a magasabban fekvő táborokban, az alaptáborban pedig vannak toalettsátrak, amelyekben speciális tartályokban gyűlik az ürülék. A megtelt tartályokat alacsonyabban fekvő területekre szokták vinni, ahol megfelelő módon gondoskodnak elhelyezésükről.

Tavaly áprilisban 16 hegymászó halt meg egy jéglavina következtében, ez volt a hegy történetének legtöbb emberéletet követelő balesete.

A tragédia után a hegyen dolgozó nepáli serpák sztrájkba kezdtek, magasabb fizetést és jobb feltételeket követelve munkájukhoz. A tiltakozásul a szezon teljes hátralévő időszakára lemondták a 8848 méter magas hegycsúcs meghódítására délről induló expedíciókat.

 

A nepáli kormány ezidáig nem nagyon foglalkozott a rengeteg széklet és vizelet okozta problémákkal, Pusta Raj Katuwal, a kormány egyik illetékese közölte, hogy a mostani szezontól az alaptáborban állomásozó tisztviselők jobban figyelnek majd a hulladékra. A hegymászóknak a katmandui kormány tavalyi előírása értelmében egyébként fejenként 8 kilogrammnyi szemetet kell lehozniuk a hegyről, ez nagyjából megfelel annak a mennyiségnek, amelyet ők maguk szórnak szét a csúcshódítás során.

A csapatoknak az expedíció előtt 4000 dolláros letétet is kell hagyniuk, és amennyiben szemetelnek vagy megszegik a szemétszállításra vonatkozó előírást, akkor bukják a pénzt.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.