Legalább tizenkét sherpát ölt meg a lavina az Everesten

Legalább 12 sherpa vezető meghalt és többen eltűntek, amikor lavina sodorta el őket a Mount Everest nepáli oldalán – közölték a hatóságok.

A Mount Everesten ennyien egy balesetben még sosem vesztették életüket. 1996-ban nyolcan haltak meg egy viharban, az volt az eddigi legfeketébb nap a hegy történetében.

Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinistaszövetség vezetője kijelentette, hogy több holttestet már kiemeltek, most a hó alatt rekedtek kiásásával foglalkoznak. A hógörgeteg az úgynevezett kettes tábor alatti útvonalat temette be helyi idő szerint reggel fél hétkor.

Dawa Tashi sherpa túlélte a livánát, jelenleg kórházban kezelik - Navesh Chitrakar / Reuters

 Krisna Lamszal, a nepáli idegenforgalmi minisztérium egyik tisztségviselője, aki a mentést felügyeli, elmondta: nepáli hegyi vezetők indultak el kora reggel, hogy rögzítsék a köteleket a később őket követő hegymászók számára. A lavina ekkor söpörte el őket, nem sokkal a 2-es számú tábor alatt.

Amikor a lavina lezúdult, mentőcsapat és hegymászók indultak segítséget nyújtani. A művelethez Katmanduból, a fővárosból helikoptert küldtek. Ang Tsering Serpa, a csúcsra szóló engedélyeket kezelő hivatalos nepáli alpinista szövetség vezetője elmondta, hogy a területet, ahol a hógörgeteg lecsapott, „pattogatottkukorica-földnek" (popcorn field) nevezik, amely nem sokkal a 2-es tábor alatt, mintegy 6400 méter magasságban van.

Klein Dávid hegymászó szerint a Mount Everest mindkét oldalán folyó expedíciókra rányomja bélyegét a tragédia. A hegymászó azt követően nyilatkozott erről az MTI-nek, hogy pénteken visszatért a világ legmagasabb, 8848 méteres hegyének tibeti alaptáborába. Elmondta: reggel óta több serpáról is kiderült, hogy közeli vagy távolabbi rokona érintett a tragédiában. A tábor élete felbolydult, mert a tragédia miatt néhányan hazaindultak családjukhoz.

A Mount Everest csúcsai - Tim Chong / Reuters

Klein Dávid a SPAR Everesr Expedícióról szólva elmondta, hogy alaptábor-vezetője, Török Edina már sokkal jobban van, a péntek éjszakát még Tingriben tölti, majd szombat reggel visszatér az alaptáborba. Török Edinát csütörtökön kellett visszavinni 5200 méterről a 4200 méteren fekvő településre, mert a magashegyi betegség tünetei jelentkeztek rajta. Klein Dávid szerint társának sem oxigénre, sem speciális gyógykezelésre nem volt szüksége.

 

Közben újabb magyar indult Himalája-expedícióra

 

Ismét magyar hegymászó indult a világ 14. legmagasabb hegycsúcsára, a 8027 méteres Sisapangmára: a szolnoki Szlankó Zoltán egy nemzetközi csapat tagjaként kelt útra azzal a céllal, hogy alpesi stílusban, oxigénpalack nélkül hódítsa meg a Himalája kínai területen lévő hegyének legmagasabb pontját, a Főcsúcsot (Main Peak).

A szolnoki hegymászó pénteken érkezett Katmanduba, ahol az expedíció többi tagja várta. Az amerikai Cleo Weidlich és társai pár nappal korábban érkeztek, és már el is indították a hivatalos ügyintézéseket - közölte az expedíció kommunikációs vezetője az MTI-vel.

Barabás László emlékeztetett arra, hogy Szlankó Zoltán a harmadik magyar, aki az idei szezonban nyolcezres csúcs megmászására vállalkozik: az aradi Török Zsolt jelenleg az Annapurna 2-es táborában, míg Klein Dávid a Mount Everest alaptáborában tartózkodik.
A mostani Sisapangma-expedíció magyar viszonylatban egyedülálló: a Főcsúcson még nem járt magyar állampolgárságú mászó, és a csapat tagjai olyan utat választottak, amelyen magyarok még nem is próbálkoztak. Szlankó Zoltán legutóbb 2011-ben vágott neki a Főcsúcsnak, akkor a 6600 méter magasságban lévő második táborig jutott, társával a kedvezőtlen időjárás miatt kellett visszafordulniuk.

Idén eredetileg ketten indultak volna a hegyre az amerikai Cleo Weidlichhel, ám a kínai hatóságok már nem engedélyezik a kéttagú expedíciókat, a csapathoz ezért egy argentin hegyi vezető és további mászók is csatlakoztak.

Szlankóék a normál út helyett a nem túl népszerű "osztrák úton" kísérlik meg a feljutást. Cleo Weidlich már háromszor próbálkozott ezzel, legutóbb 2013-ban, amikor 7800 méterről fordult vissza. Felszerelésének egy részét akkor a hármas táborban hagyta, így ezeket az expedíciónak most nem kell felcipelnie. Az amerikai mászó korábban megsérült, így elképzelhető, hogy igénybe veszi egy teherhordó segítségét. Szlankó Zoltán azonban most is külső segítség nélkül szeretne mászni.

A Sisapangma a Föld 14. olyan hegycsúcsa, amely 8000 méter fölé magasodik. A nepáli határtól néhány kilométerre, Tibet déli részén található, olyan területen, amelynek hovatartozása a mai napig vitatott Nepál is Kína között. A hegy neve azt jelenti, tető a füves síkságok fölött.

A Sisapangmát 1964. május 2-án mászta meg először a kínai Hszü Csing. A legtöbben az alacsonyabban fekvő Központi csúcsig, a 8013 méter magas Central Peakig mennek, nem pedig a 8027 méteres Főcsúcsig, "ahová még egy hosszú, éles, kitett gerincen vezet az út". Ez idáig kevesebb mint 300 mászó járt a Főcsúcson.

Az első magyar 8000-es Himalája-expedíciónak is ez a csúcs volt a célja. 1987-ben hat hegymászónak sikerült elérnie a Central Peaket. Tavaly májusban Benedek Zoltán székelyudvarhelyi születésű, osztrák állampolgárságú hegymászónak sikerült feljutnia a Főcsúcsra. Szintén 2013-ban Lesták Erzsébet első magyar nőként jutott fel a Központi csúcsra.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.