galéria megtekintése

Kiszolgáltatva vág utat a serpa

0 komment


Szőcs László

Patthelyzet alakult ki Nepálban, a Mount Everest alaptáborainak környékén, miután a serpák felmondták a további munkát a nemrég kezdődött tavaszi hegycsúcsmászási szezonra.

Egy múlt pénteki lavina, amely tizenhat társuk életét követelte, felhíva a figyelmet a csúcsmászók segítőiként ismert népcsoport speciális helyzetére, és adott estben a kiszolgáltatottságára.

A lavinában életüket vesztett serpák hamvasztásos temetése Kathmanduban
A lavinában életüket vesztett serpák hamvasztásos temetése Kathmanduban
Navesh Chitrakar / Reuters

– Hosszan tanácskoztunk délután, és úgy döntöttünk, hogy testvéreink tiszteletére nem mászunk már az idén, mondta egyikük, Tulszi Gurung az AFP hírügynökségnek az alaptáborból.

 

Nehezményezik, hogy miközben a katmandui kormány évente dollármilliókat szed be hegymászási díjként a kalandvágyó külföldi sportemberektől, s noha ők maguk a nepáli átlag tízszeresét keresik, munkájuk a legkevésbé sem életbiztosítás. Az elhunyt serpánként tíz-tízezer dollár kártérítést, a sérülteknek pedig a gyógykezelés teljes kifizetését követelik, míg az ajánlat 400 dollár volt.

Elképzelhető, hogy ezzel nyomást akarnak gyakorolni az alaptáborokban már tűkön ülő külföldiekre, s felsrófolni az árat: ezt a vélekedést osztja Kollár Lajos, a „Magyarok a világ nyolcezresein" expedíció-sorozat vezetője.

Serpa útban felfelé - DUCOIN-ANA / AFP

– A meghalt serpák az úgynevezett „Khumbu-doktorok" közé tartoznak, akik veszélyes szakaszon, mozgó gleccseren készítették elő az utat. Ezen a helyen csak fémlétrákkal, kötelekkel lehet továbbhaladni. A mostani tragédia rávilágít, hogy ezt a részt mindenképpen el kell kerülniük a mászóknak – mondja Kollár Lajos, aki több mint tíz expedíciót vezetett a Himalájában és tizenkét éve a mostani az első tavasza, amikor Magyarországon tartózkodik.

Mint meséli, mindenki, aki Nepálban jár, kapcsolatba kerül a felszerelést, élelmiszert felcipelő, a sátrakat leverő, s az expedíció munkáját mindenben segítő serpákkal.

– Úgy látom, a nézeteltérések nem is annyira a nepáli kormány és a serpák között vannak: 30-40 iroda, ügynökség keres jól a serpaüzleten. Rajtuk keresztül rendeli és kapja meg az expedíció a szolgáltatást, s ezen felül a serpának, ha kitűnően végezte a munkáját, legfeljebb baksist adunk csak személyesen: a bérüket az iroda fizeti – mondja az expedícióvezető.

Buddhista szerzetesek imádkoznak az áldozatokra emlékezve
Buddhista szerzetesek imádkoznak az áldozatokra emlékezve
Navesh Chitrakar / Reuters

Kollár egyébként, például az Annapurnához (8081 méter magas) viszonyítva „túlhajszolt és túlfejlesztett hegymászóparadicsomnak" tartja a világ legmagasabb, 8848 méteren fekvő pontját, a Kína (Tibet) és Nepál határán fekvő Mount Everestet (Csomolungma).

Itt hatezer méter magasság körül a mentés is működik, mert annyian másszák. Kollár Lajos a „kereskedelmi expedíciók" jellegzetességének tartja, hogy a serpákat az alaptáboron túl is igénybe veszik.

Nemzetközi híradásokból az derül ki: a háromhónapos tavaszi csúcsszezonban a legkiválóbb serpák akár nyolcezer dollárt (1,8 millió Ft) is megkereshetnek, miközben az ügynökségek hatvanezer dollárt (13,3 millió Ft) is kiszámlázhatnak az expedícióknak. A BBC rámutat, a 2022-es katari labdarúgó-vb előkészületein éhbérért dolgozó nepáliak nem is az Everest térségéből valók.

A megfelelő tapasztalattal és képzettséggel rendelkező hegymászókísérőknek ugyanis minden szezonban házhoz jön a jó megélhetést biztosító, bár kockázatos munka.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.