galéria megtekintése

Árulkodó alváspózok

0 komment

NOL

Alvási szokásaik elárulják, milyen a párok kapcsolata, sőt, az emberek személyiségjegyeiről is árulkodik.

Erre jutottak azok a kutatók, akik ezer ember közreműködésével végeztek felmérést, és arra jöttek rá, hogy az érzelmi közelség és a fizikai közelség együtt jár. Minél közelebb alszik ugyanis valaki a szerettéhez, valószínűleg annál boldogabb mellette, és annál inkább elégedett a kapcsolatukkal.

Susana Vera / Reuters

A felmérés szerint azok, akik az éjszaka folyamán megérintik a párjukat, boldognak mondták magukat, míg azok, akik soha sem karolják át vagy simogatják meg a partnerüket éjjel, maguk helyett a párkapcsolatukat illették ezzel a jelzővel.

 

OLVASÓLISTA

Vélemény
Habemus?
Vélemény
Nyuszi

Az is kiderült, hogy akik kevesebb, mint 2,5 centire alszanak egymástól, elégedettebbek a kapcsolatukkal, mint azok, akik között több, mint 75 centiméter távolság van az ágyban. Érdekes módon előbbiek vannak többen, a kutatás eredményei szerint az első csoportba a párok 12 százaléka tartozik, az utóbbiba viszont csak két százalékuk.

"A felmérés egyik tanulsága, hogy ha valaki arra lesz figyelmes, hogy egyre távolodik a párjától az ágyban, akkor érdemes végiggondolni, hogy milyen a kapcsolatuk" - nyilatkozta Richard Wiseman, az angliai Hertfordshire Egyetem pszichológia professzora a Live Science-nek.

Wiseman és kollégái egyébként az alvási pozitúrákat is górcső alá vették. Mint kiderült, a párok 42 százaléka egymásnak háttal alszik, 31 százalékuk ugyanazon irányba fordul. Négy százalékuk egymással szemben szokott aludni.

További érdekesség, hogy az emberek személyiségtípusait is vizsgálták a kutatás során. Kiderült, hogy az extrovertált, azaz a társaságot kedvelő emberek általában hozzábújnak partnerükhöz, akik pedig kreatívak, tehát kedvelik az alkotómunkát, a bal oldalukon alszanak szívesebben.

Az alváspóz a személyiségről is árulkodik

Chris Idzikowski, az Egyesült Királyságban működő Alváskutató és Tanácsadó Szolgálat igazgatója is elismeri, hogy az alvás során felvett testhelyzet sokat elárulhat a személyiségről.  Ő és kollégái ezer ember közreműködésével összegyűjtötte a hat leggyakoribb testhelyzetet, és megfigyelte az így alvó emberek közös tulajdonságait is, valamint a pózok egészségre gyakorolt hatását.

A legkedveltebb az ún. embrionális póz. Főleg a nők alszanak felhúzott lábakkal, kissé összegörnyedve. A szakember kutatása során arra jutott, hogy ez a legegészségesebb pozitúra, különösen, ha a jobb oldalunkon alszunk, hiszen olyankor nem nehezedik nyomás a szívre.  A felmérés alapján úgy véli, hogy azok, akik ebben a pózban alszanak, rendkívül érzékenyek, és - bár az első találkozáskor szégyenlősnek tűnhetnek - később hamar feloldódnak és könnyen kötnek barátságokat.

A megkérdezettek 15 százaléka az úgynevezett fatörzs-pózt kedveli. Ilyenkor oldalt fekszenek, és mind a két kezük maguk mellett van. Azok, akik így alszanak, általában társasági emberek, szeretnek mindig a középpontban lenni. Könnyen megbíznak másokban, elég hiszékenyek. Idzikowski, szerint ez a póz is jót tesz az egészségnek, ahogy az úgynevezett sóvárgó poitúra: ez is elég népszerű volt a válaszadók körében. Akik így alszanak, azok oldalt fekszenek, kezeiket pedig a testük előtt tartják behajlítva. "Nyíltak és őszinték, de nagyon gyanakvóak, sőt  cinikusak is. Lassan, megfontoltan hoznak döntést, és ha ez megtörtént, a végsőkig ragaszkodnak hozzá" - írja a BBC.

Amikor úgynevezett katona-testhelyzetben fekszünk, a hátunkon alszunk és mindkét karunk a törzsünk mellett nyugszik, nyújtott helyzetben. Ebben a pózban gyakrabban horkolnak az emberek és légzési nehézségeik is támadhatnak,  emellett jelentkezhet a reflux is. A kutatás alapján azok, akik így szeretnek aludni, általában kerülik a felhajtást, nem szeretnek a középpontban lenni, inkább visszahúzódóak. Ugyanakkor magukkal és az ismerőseikkel szemben is magasak az elvárásaik: nagyon maximalisták.

Jason Lee / Reuters

A kutatásban részt vevők 7 százaléka az úgynevezett szabadesés nevű pozitúrát részesítik előnyben. Ilyenkor mindkét kezünk a párna körül van, fejünk oldalra fordul, miközben hason fekszünk. Idzikowski szerint ez a póz jót tesz az emésztésnek. Mint mondja, akik így szeretnek aludni, általában szeretnek társaságba járni, mindenről megvan a véleményük, viszont nehezen tűrik a kritikát és a feszült helyzeteket.

Mindössze 50 személy preferálta az ún. tengeri csillag testhelyzetet, ilyenkor az emberek hanyatt fekszenek, kezeiket pedig a fülük mellé emelik nyújtva. Közülük sokan horkolnak, és küzdenek a refluxszal. Akik így alszanak, általában nagyon kedvesek, szeretnek másokkal beszélgetni, és nagyon segítőkészek.

Érdekes, hogy a megkérdezettek többsége nem váltogatta az éjszaka folyamán az alvási pozitúrát, mindössze 5 százalékuk szokott különböző testhelyzetekben aludni.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.