Igazságtalannak tartja az eljárást a bostoni robbantó

Az esküdtek elfogultsága miatt új tárgyalást kérnek a bostoni maratoni futáson robbantó Dzsohar Carnajev védői. A férfit méreginjekció általi halálra ítélte a bíróság a 2013-as merénylet miatt, amelyben hárman meghaltak és 264-en megsebesültek. Az ügyvédek szerint az eljárás körüli médiafelhajtás befolyásolta az ítéletet, így azt meg kell ismételni egy másik helyen.

Hétfőn este nyújtották be a 39 oldalas kérvényt a bíróságra a 22 éves merénylő ügyvédei arra hivatkozva, hogy a robbantás tálalása a sajtóban és a következményei igazságtalanul befolyásolták a 12 esküdtet, akik bűnösnek találták a férfit a 2013. április 15-i merénylet elkövetésében és a kivégzésére szavaztak - számolt be a Reuters.

A Carnajev és 26 éves testvére két házilag barkácsolt bombát robbantottak fel a bostoni maraton célvonalánál, majd három nappal később, menekülésközben végeztek egy egyetemi biztonsági őrrel. Az idősebbik testvér egy, a rendőrökkel folytatott tűzpárbajban halt meg április 19-én.

Az életben maradt Dzsohar nem tagadta bűnösségét a tárgyalás folyamán. Ügyvédei is arra koncentráltak, hogy a halálbüntetést elkerüljék. Az ítélethirdetéskor bocsánatot kért a bíróságtól azért, amit tett.

"Sajnálom azokat az életeket, amelyeket kioltottam. Amennyiben bármilyen kétségük merülne fel, én és a bátyám bűnösök vagyunk a merénylet elkövetésében" - mondta. 

A tárgyalás áthelyezésére számtalan kísérletet tettek a férfi ügyvédei már a per során is pártatlan eljárást követelve, ami szerintük nem biztosítható Bostonban. Kérésüket azonban minden alkalommal visszautasították.

Dzsohar Carnajevet a Colorado állambeli Florence büntetés-végrehajtási intézetében őrzik. A veszélyes bűnözők számára fenntartott börtönben tartják fogva többek közt Terry Nicholst, aki az Oklahoma Cityben történt merénylet társtettese, Umar Farouk Abdulmutallabát, aki egy Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet próbálta felrobbantani 2009-ben, vagy az Unabomber levélbomba merényletsorozat elkövetőjét, Ted Kaczynskit.

 

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.