Többmilliós károkat okozott a vihar, hetekig tarthat a helyreállítás

A jelenlegi becslések szerint 800-1000 köbméternyi fa dőlhetett ki a fővárosban és körülbelül 200 köbméternyi ág szakadhatott le a szerdai vihar miatt – mondta Szabó József, a Főkert Nonprofit Zrt. vezérigazgatója csütörtökön.

A vezérigazgató elmondta: a kidőlt fák egy része teljesen egészséges volt; a vihar erejét jelzi, hogy 80-100 centiméter átmérőjű fákat is tövestül csavart ki a földből, helyenként a járdát is felszakítva.

A főváros bizonyos részeit egyébként jobban érintette, mint a többit, így komolyabbak a károk a IX., a X., a XVI., a XVIII. és a XIX. kerületben.

Több közparkot is részlegesen vagy teljesen lezártak; a Népligetet például katasztrófa sújtotta területté nyilvánították – tette hozzá. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem is bejelentette csütörtökön, hogy ideiglenesen lezárják az Orczy-parkot.

A helyreállítás akár heteket vagy hónapokat is igénybe vehet, és a munkálatok több tízmillió forintot emészthetnek fel.

A Főkert azt közölte csütörtökön az MTI-vel, hogy válságstábot hozott létre a szerdai vihar miatt a budapesti közparkokban keletkezett károk mihamarabbi felszámolására.

A közlemény szerint Budapesten sok fa kidőlt, kettészakadt, sok ágat szakított le a szélvihar. A Főkert munkatársai több mint 4 millió négyzetméter zöldfelület, csaknem 97 ezer parki fa és több mint 26 ezer fasori fa átvizsgálását kezdték meg csütörtökön. A kidőlt fákat és a leszakadt ágakat folyamatosan szállítják el.

A szélsőséges időjárásnak halálos áldozata is volt. A főváros XIX. kerületében egy lakás pincéjében a felgyülemlett csapadékvíz miatt egy ember halálos áramütést szenvedett. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.