Svéd ízek: gravlax
Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni.
Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. Figyelem! A friss lazacot először 24 órán át fagyasztani kell. (Ezután felengedjük és úgy állunk csak neki az elkészítésnek. Erre azért van szükség, mert a lazacban van egy élősködő, amely csak fagyasztva vagy hő hatására pusztul el.)
Elkészítés: | Hozzávalók nyolc fő részére: | |
A fűszereket egy tálban összekeverjük. A lazacfilét kettévágjuk. A fűszerkeverék negyedét egy akkora tál aljára szórjuk, melybe pont belefér a lazacfilé fele. A halat bőrével lefelé a tálba tesszük. A megmaradt fűszerkeverék kb. felét rászórjuk lazacra, majd ráfektetjük a másik filét is (bőrével felfelé), melyet a maradék fűszerrel borítunk. Fóliával letakarjuk a tálat, és nehezékként konzervet teszünk rá. Hűtőben tartjuk, minimum 1, maximum 2 napot, tizenkét óránként megforgatva a szeleteket. A marinálási idő leteltével, szárazra töröljük a lazacot, és vékony szeletekre vágjuk. Rozskenyérrel és mustáros dresszinggel kínáljuk. A dresszinghez az összetevőket addig keverjük, míg mindegyik elvegyül az olajjal. |
Fél kilós lazacfilé 75 g tengeri só 50 g cukor 1 ek apróra vágott kapor 1 ek frissen őrölt feket bors 1 ek vodka a dresszinghez: 1 ek dijoni mustár 1 tk porcukor 2 ek fehérborecet 1 ek apróra vágott kapor só, bors |
További recepteket és étteremkritikákat talál Gasztro rovatunkban >>
A NO SALTY további ajánlatai |
|||
Verdens beste | Raggmunk | Svéd tejszínes kalács | További receptek >> |
Gravlax