Svéd ízek: gravlax

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni.

Tradicionális svéd étel: a friss lazacot sóban-cukorban érlelik néhány napon át, mikor tálalásra kész, mustáros szósszal kínálják a hajszálvékonyra szelt nyers halat. Isteni. Figyelem! A friss lazacot először 24 órán át fagyasztani kell. (Ezután felengedjük és úgy állunk csak neki az elkészítésnek. Erre azért van szükség, mert a lazacban van egy élősködő, amely csak fagyasztva vagy hő hatására pusztul el.)

Elkészítés: Hozzávalók nyolc fő részére:
A fűszereket egy tálban összekeverjük. A lazacfilét kettévágjuk.

A fűszerkeverék negyedét egy akkora tál aljára szórjuk, melybe pont belefér a lazacfilé fele. A halat bőrével lefelé a tálba tesszük. A megmaradt fűszerkeverék kb. felét rászórjuk lazacra, majd ráfektetjük a másik filét is (bőrével felfelé), melyet a maradék fűszerrel borítunk. Fóliával letakarjuk a tálat, és nehezékként konzervet teszünk rá. Hűtőben tartjuk, minimum 1, maximum 2 napot, tizenkét óránként megforgatva a szeleteket.

A marinálási idő leteltével, szárazra töröljük a lazacot, és vékony szeletekre vágjuk. Rozskenyérrel és mustáros dresszinggel kínáljuk.

A dresszinghez az összetevőket addig keverjük, míg mindegyik elvegyül az olajjal.

Fél kilós lazacfilé
75 g tengeri só
50 g cukor
1 ek apróra vágott kapor
1 ek frissen őrölt feket bors
1 ek vodka

a dresszinghez:
1 ek dijoni mustár
1 tk porcukor
2 ek fehérborecet
1 ek apróra vágott kapor
só, bors

 További recepteket és étteremkritikákat talál Gasztro rovatunkban >>

A NO SALTY további ajánlatai 
Verdens beste
Raggmunk
Tejszínes kalács Svédországból
www.nosalty.hu
Verdens beste Raggmunk Svéd tejszínes kalács További receptek >>

 

Gravlax
Gravlax
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.