Párizsban most egy ideig nem lehet akciófilmet forgatni

Átmenetileg megtiltották a hatóságok az akciófilmek forgatását a francia fővárosban, mondván a rendőrnek vagy katonának öltözött színészek a terroristák célpontjává válhatnak és megtéveszthetik a járókelőket is.

„Az a probléma az ilyen akciójelenetekkel, hogy a rendőrnek öltözött színészek terroristák célpontjaivá válhatnak” - mondta Sylvie Barnaud, a külső forgatásokért felelős rendőrségi tisztségviselő, aki megjegyezte, hogy a színészek a járókelőket is összezavarhatják.

Rendőrségi kommandósok januárban Párizsban a támadás célpontjává vált kóser szupermarketnél. A forgatás összezavarhatná a járókelőket
Rendőrségi kommandósok januárban Párizsban a támadás célpontjává vált kóser szupermarketnél. A forgatás összezavarhatná a járókelőket
Charles Platiau / Reuters

Azt, hogy meddig él a korlátozás, Barnaud nem tudta megmondani, de Párizsban rendkívül feszült a helyzet a háromnapos januári terrortámadások után, megszigorították a járőrözést, és több ezer katona és rendőr rója az utcákat. Folyamatos a rendőri jelenlét a zsinagógáknál, közösségi központoknál, a sajtóorgánumok szerkesztőségénél és a nagyobb bevásárlóhelyeken.

Az algériai származású testvérpár, Chérif és Said Kouachi által a szatirikus francia hetilap, a Charlie Hebdo elleni tizenkét áldozatot követelő január 7-i merénylet után két nappal Amedy Coulibaly túszokat ejtett egy párizsi kóser szupermarketben  ahol négy embert megölt. Franciaország azóta folyamatos riadókészültségben él.

A döntés miatt számos produkciót le kellett állítani, ráadásul Párizsban rendezik meg idén a Film Set Fair filmes fesztivált, amelynek pont az a célja, hogy a városba vonzzon minél több forgatást. „[A döntés] hatással lehet a nagy amerikai produkciókra... Nem ez a legmegfelelőbb pillanat erre” – jegyezte meg Agnès Nageotte, a párizsi Cinema Mission-tól. Hozzátette, még ha Steven Spielberg szeretett volna lövöldözős, rendőrökkel teli jelenetet forgatni Párizsban januárban, neki sem engedték volna.

A francia fővárost szeretik a rendezők, Luc Besson legutóbb itt forgatta a Scarlett Johansson főszereplésével készült Lucy című filmet, és itt vették fel a Holnap határa című sci-fi néhány jelenetét is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.